*

Jukka Relander Järkivihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Romanit

Emme aina ole olleet näin suvaitsevaisia ja humaaneja

"Juutalaisia ja mustalaisia on aina vainottu, koska he eivät vastoinkäymisten uhallakaan ole suostuneet sulautumaan ympäristöönsä, vaan ovat sitkeästi säilyttäneet pateettiset ja ylpeät heimopiirteensä."

Voiko ihmisryhmän maineen pelastaa?

Kuvitellaan kaupunki, jossa asuu jengi nimeltä Viherkipparit. He ovat täysin vihreisiin pukeutuvat moottoripyöräkerho, jotka tykkäävät kokoustaa ja jutella maailman asioita omissa oloissaan, sekä toki sitten moottoripyöräillä pitkin kyliä. Kuvitellaan, että joku vaikka viiden hengen porukka omistaisi loppuelämänsä tuon jengin maineen pilaamiselle. Nämä viisi ihmistä hommaisi kokonaan vihreät vaatteet ja moottoripyörät, ja kävisi kerran kuukaudessa ammuskelemassa lapsia hengiltä kaupungilla.

Romanien kansallispäivä liputuspäiväksi

Vuonna 1971 Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi. Kongressin avajaispäivää on vuodesta 1990 vietetty romanien kansainvälisenä juhlapäivänä.

Romanit ovat jo satoja vuosia olleet osa suomalaista yhteiskuntaa. He ovat myös joutuneet uhraamaan paljon Suomen hyväksi historian eri vaiheissa. Monet heistä ovat tähtiä muun muassa suomalaisen viihteen ja rokin historiassa. Suhteessa valtaväestöön liian moni romani on kuitenkin jäänyt yhteiskunnan marginaaliin.

Itä-Euroopan romanit ovat sitkeitä sissejä - RESPECT!

Juhlistimme juuri romanien kansallispäivää (8.4.). Suomessa romanien kansallispäivä on hyväksytty vasta vuodesta 2014 lähtien almanakkaan. Romanien lippu taas on jo niinkin vanha, kuin vuodelta 1971 (kuvassa).

Hyvää pääsiäistä, myös balkanin romaneille

Hyvää pääsiäistä, myös balkanin romaneille

 

Helsingissä majailevia Romanian ja Bulgarian romaneja kutsutaan usein romanikerjäläisiksi, ja kerjäläisyyttä vastaavasti ongelmaksi.

 

Kannattaa muistaa, että ongelma ei meillä, vaan niillä, joille kerjääminen merkitsee elintason kohenemista. Ja tämä ongelma ei ole romanien itsensä aiheuttama. Balkanin romanit ovat Euroopan huonoimmassa asemassa oleva ihmisryhmä. Siihen on historialliset syynsä.

 

Romanit ja romanikulttuuri ulkopuolisen silmin

Tiistainen Iltalehti kysyy otsikossaan, miksei kukaan auttanut tai mennyt väliin aiemmin, kun tapahtumaketjun alkuvaiheessa vain 17-vuotiaana toiseen vastaajaan internetin kautta tutustunut tyttö päätyi kahta vuotta myöhemmin, 19-vuotiaana, itseään n. 20 vuotta vanhemman miehen ja tämän tyttären vangitsemaksi ja monen muun järkyttävän rikoksen uhriksi. Pakottamalla nainen sukupuoliyhteyteen ja myöhemmin synnyttämään oli tarkoitus lypsää valtiolta lapsilisiä.

Stieg Larsson -palkinto

On ollut viime aikoina puhetta ansiokkaasta elämäntyöstä palkitsemisesta julkisella tunnustamisella - seuraava uutisartikkeli lukeutuu siten ajankohtaisaiheisiin. Ihmisoikeustyö tosin on aina ajankohtaista...

 

Årets Stieg Larsson-pris går till Soraya Post och Thomas Hammarberg för deras ihärdiga arbete för romernas mänskliga rättigheter.

Paperittomien keväthuumaus

"...Puoli kuuta peipposesta, paperittomasta ei päivääkään." Nyt koulujen loppumisen myötä ja vapaan liikkuvuuden mahdollistamana, etenkin Helsinkiin, ilmestyy lähipäivinä taas satoja matkalaisia rikastuttamaan katukuvaamme. Kulturellia diversiteettiä näille Pohjolan raukoille rajoille tuovat mukanaan romanit, pääosin Bulgarian alueelta. 

Hyvää kansallispäivää, romanit!

Lapsuuskotini lähin naapuri oli romaniperhe. Paras leikkikaverini alle kouluikäisenä oli tuon perheen poika, Feija.  Läheltä seurasin koko perheen ja suvun elämää. Hevosia, autoja, naisia, miehiä, lapsia. Erilaista elämää.

Kun romaniperheen pieni lapsi putosi hevoskärryiltä ja menetti henkensä, isäni antoi äidin mielipiteestä liikoja piittaamatta suvulle luvan pitää hautajaiset kodissani. Pari päivää lapsen kuolemaa surtiin kotini pirtissä ja pihamaalla. Muuta en noista surujuhlista muista kuin naisten hienot asut ja sen, että kahviin he panivat tuhdisti suolaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä