Jukka Relander Järkivihreä

Julkinen sektori

Julkisen sektorin menot ilman sosiaaliturvarahastoja

Koska harvassa ovat maat, joissa olisi samanlainen julkinen talous, niin tein vertailun 2016 vuoden Euroopan maiden julkisen sektorin menoista (joka ei siis tarkoita edelleenkään osuutta bruttokansantuotteesta). En ole muiden maiden sosiaaliturvarahastojen asiantuntija, niin totean lähinnä luvut. Malta, Iso-Britannia ja Irlanti eivät omaa laisinkaan julkisia sosiaaliturvarahastoja, mikä saa tietenkin julkisen sektorin näyttämään pieneltä.

Julkisen sektorin menot 128 miljardia - Totta vai tarua?

Tämä on yli 120 miljardin euron haaste päätoimittaja Markku Huuskolle, joten hyvää tätä päivää kaikille! Julkaisin eilen blogitekstin, joka on herättänyt lukijoissa hämmennystä, aina niin pitkälle että minua on valehtelijaksikin syytetty.

Tietysti on kyse rahasta, tarkemmin sanoen julkisen sektorin menoista Suomessa. Kovin monen käsityksen mukaan julkisen sektorin menot Suomessa ovat n. 57 - 62 % bruttokansantuotteestamme. Kun Suomen BKT on noin 225 miljardia niin auttamatta päädytään siihen että julkisen sektorin menot ovat vähintään 128 miljardia euroa.

Totta vai tarua?

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta vain n. 20 % - Tiesitkö sen?

Rahvasta huijataan joka päivä niin että näköä haittaa. Ilmeisesti myös mediaa huijataan, poliitikoista puhumattakaan. Itse asiassa minulla ei ole aavistustkaan kuka huijaa, ja pidän varsin mahdollisena että kaikki perustuu vain tietämättömyyteen ja tyhmyyteen.

Ei se suuri yllätys olisi.

Joka tapauksessa meille kaikille jatkuvasti väitetään, että julkisen sektorin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on melkein 60 %. Hyvä tavaton sentään. Onneksi ei ole, vaan se on n. 20 %.

Asukkaiden hinta yhteiskunnalle 1800-luvulta lähtien

Toki olisi mielenkiintoista nähdä miten oikeasti verotukset sun muut menivät joskus 1800-luvun puolella, mutta sitä odotellessa vertailen aikakausia vain laittamalla nykyihmiset veroineen, sosiaaliturvineen sun muineen menneisyyteen.

 

Suomi100 - Sata vuotta poliittisia suojatyöpaikkoja

Ei auta kuin toivoa, että Suomen 100-vuotisjuhlat olisivat kohta ohi, niin helvetin kalliiksi tämä pelleily veronmaksajille on käynyt. Jo tuhlattujen kymmenienmiljoonien eurojen lisäksi Suomi100-hömppätoimikunta esittää, että juhlia jatkettaisiin siirtämällä 50 miljoonaa veronmaksajilta ryöstettyä euroa 30 vuotta sitten perustetulle toiselle hömppätoimikunnalle. Oletteko koskaan kuulleet Itsenäisyyden juhlavuoden Lastenrahaston säätiöstä, ITLAsta? Niin, en minäkään.

Miettikää miten tätä maata johdetaan...

Suomi täytyy saada takaisin turvalliseksi maaksi. Maaksi, jossa on kannustavaa tehdä työtä, yrittää ja opiskella.

Suomea on johdettu täysin väärin jo viimeiset parikymmentä vuotta ja hulluus johdossa vain kiihtyy. Sodan jälkeen maassa ei ole ollut kertaakaan aikaisemmin niin turvatonta, mitä tällä hetkellä on.

Suomessa oli heinäkuun lopussa yhteensä 329 000 työtöntä työnhakijaa. Samaan aikaan Suomessa oli 75 200 avointa työpaikkaa. Eihän se mitään, näitä lukemia on jokaisen kyseenalaisenkin median helppo riepotella ja osoittaa sormella kansalaisia, mutta miettikää seuraavaa.

Suomen aselain merkitys

Hain pitkästä aikaa aseen hankintalupaa. Koska luvan hinnat nousivat taas alkuvuodesta 8%, totesin että parempi hakea kaksi lupaa kerralla (toinen halvempi samalla kerralla haettaessa). Tällekään hinnankorotukselle ei taida olla muuta perustetta kuin hankinnan vaikeuttaminen.

Julkisten IT-järjestelmien käytettävyys (tai sen puute)

Kaupunkien paisuneet budjetit, talouden sopeuttaminen ja ylipäätään teknologian kehittyminen on tuonut kuntalaisten eteen IT-palveluita suuria määriä melko nopeaan tahtiin. Alkuvuosina annoin anteeksi niiden karmean käytettävyyden, sillä homma oli lapsenkengissä.

Ylen avoin data - kuntalaisten vai kuntatyöntekijöiden asialla?

Yle avasi vaalikoneensa datan, ja ennen kuin kattavat analyysit ja kartat valmistuvat, excelissä voi helposti tehdä nopeaa kysymyskohtaista tutkiskelua. Ensimmäisen kuvaliitteenä olevan kysymyksen avaamisesta kiitos kuuluu Mika Mäntykankaalle Espoosta.

Elinkeinoelämän järjestöjen viestissä kuusi keinoa talouskasvuun

Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkaisseet (8.2.2017) kuusi keinoa, joilla talouteen saadaan lisää työllisyyttä ja kasvua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä