*

Jukka Relander Järkivihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Verotulot

Mistä niitä työpaikkoja syntyy?

Maasta se pienikin ponnistaa, niin on luotu myös suuryritykset. Autotalleista, ladoista, peräkammarin nurkista…Ideoista, luovuudesta ja yrittäjyydestä. Sieltä ne tämän päivän suuryritykset ovat syntyneet. Eli jokaisen työpaikan taustalla on alkujaan ollut pienyrittäjä. Valtion ja kunnan työpaikat syntyvät yrittäjyyden sivutuotteena, jotka kustannetaan yrittäjien keräämillä verotuloilla.

Ikävää on se, että poliitikot pyrkivät päätöksillään turvaamaan vain virkamiesjohtoisten suur- ja monopoliyritysten edut, unohtaen yksityisyrittäjyyden.

Tilastoja: meneekö Suomen taloudella hyvin vai huonosti?

Uutisten perusteella jää pinnallinen kuva Suomen taloudesta. Tässä kirjoituksessa kansalainen yrittää ymmärtää missä mennään. Ristiretki tilastojen sokkeloissa jatkuu.

 

Sote: valinnanvapaus ja hinnoittelu

Valinnanvapaus ja hinnoittelu

Palaan vielä valinnanvapauteen sote-hankkeessa. Esille tulleiden tietojen perusteella kaavaillaan sellaista menettelyä, jossa päätetään ennalta, kuinka paljon rahaa tuottajat saavat sote-alueilta kunkin palvelun tuottamisesta. Hinta on sama, vain laadulla kilpaillaan. (Monet puheenvuorot, viimeksi THL:n asiantuntijat HS:ssa 11.11. sivu A5. Heihin kovasti vedotaan)

Eihän tämä ole markkinataloutta? Hinnat suunnitellaan etukäteen. Suunnitelmataloutta?

Tarkoituksella yksinkertaistan, koska yritän edes vähän ymmärtää asiaa.

Ratkaisu talousongelmiin

Pääministeri Juha Sipilä lupasi muuttaa leikkauslakeja, jos työmarkkinjärjestöt keksivät loistoidean kilpailukyvyn ratkaisemiseen. Hallituksen politiikassa on korjattavaa, eikä se tuo ratkaisuja talousongelmiin, mikäli on uskominen tietokirjailija Ari Ojapellon analyysin Euroopan, maailman ja Suomen ongelmista.

Muutama näkökulma

Mediassa on esitelty runsaasti Juha Sipilän hallituksen esittämien palkkaa alentavien toimien vaikutuksia. Hyvä niin, koska kaikkien asianosaisten ja sivullistenkin on hyvä tietää mitä päätökset merkitsevät. Tästä asiasta ei mediaa ole vielä näkyvästi kritisoitu, ei edes hallituspuolueiden taholta vaikka sanotaankin että se joka tietoa lisää se tuskaa lisää.

Poliitikoille ja virkamiehille valtion tulokseen sidottu palkka.

Tämä blogini käsittelee:

  • Valtionvelan kasvua ja sen syitä
  • Veronmaksajilta kerättyjä varoja ja niiden käyttöä
  • Leikkauksia ja säästöjä
  • Veronmaksajien huijaamista tilastoilla
  • Poliitikoille ja virkamiehille maksettavia palkkoja

Politikoilla ja virkamiehillä on liian vapaa pääsy verorahaholviin ilman valvontaa. Pankkiireille sen verorahaholvin avaimet antoi aikoinaan Esko Ahon hallitus, ja siinä todellinen syy tämän päivän suureen valtionvelkaan, kurjuuteen ja hyvinvointivaltion alasajoon.

Miljardien leikkauslista, jossa ei kosketa perusoikeuksiin

Minulta kysyttiin leikkauslistoja, niin päätin näin aamukahvin ohessa nopeasti näpytellä yhden tällaisen alustavan listauksen, jolla säästämme kirjaimellisesti miljardeja ilman, että joudumme koskemaan perusoikeuksiin, sosiaaliturvaan, koulutukseen, terveydenhuoltoon tai mihinkään muuhunkaan, mitä suomalaiset keskimäärin arvostavat. Leikkaaminen vahingoittamatta ketään on Suomessa hyvin helppoa, koska meillä on uskomaton kasa turhaa ryönää, josta juuri kukaan ei hyödy mitään ja joka on usein jopa haitallista. Näistä leikkauksista kärsii suurin piirtein ainoastaan ns.

Autoveron alennus hyödyttäisi ympäristöä ja kasvattaisi tuloja

Autoveron tuotto on noin miljardi. Yhdessä muiden autoiluun kohdistuvien verojen kanssa sillä kustannetaan liikenneinfran ylläpitoa: rakennetaan siltoja, päällystetään teitä ja paikataan routavaurioita. Lisäksi on perusteltua verottaa autoilijoita myös aiheutetuista haitoista, kuten ilmastopäästöistä, melusta, pakokaasusta ja pienhiukkasista. Niilläkin on hintansa.

 

Eturyhmäpolitikointi saa jopa sahaamaan omaan nilkkaan

Yhteiskunnallista keskusteluamme hallitsee eturyhmäpolitikointi, jossa kaikin keinoin yritetään saada itselle tulonsiirtoja muilta tai ylläpitää saavutettuja etuoikeuksia. Ratkaisukeskeisyys tai kokonaisuuksien katsominen eivät tule kysymykseenkään.

Vinksahtaneimmillaan tämä johtaa siihen, että kustaan jopa oman eturyhmän pakkiin, jotta vastapuoli ei vain saisi parempaa neuvotteluasemaa. Esimerkiksi:

Verottajalla tehokkaita keinoja käyttämättä

Verottajalla on vielä yksi hyväksi ja tehokkaaksi havaittu perinteinen keino käyttämättä: naapurimaiden ja kansojen verotus. Jos armeijoiden voimasuhteet olisivat nykyiset, mutta ajattelutapa kuten pari sataa vuotta sitten, Suomi valloittaisi rikkaan Ruotsin ja aloittaisi ankaran verotuksen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä