*

Jukka Relander Järkivihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Välinpitämättömyys

LUOKKASODAN ALUSTA 100 VUOTTA JA AUSCHWITZIN KAUHUN PÄIVIEN LOPUSTA 73 VUOTTA!

 

LUOKKASODAN ALUSTA 100 VUOTTA JA AUSCHWITZIN KAUHUN PÄIVIEN LOPUSTA 73 VUOTTA!

Hämeenlinna/Janakkala

Pelasta Cheerleader, pelasta itsesi

Ilkka -lehti tiesi kertoa uutisesta. Yksittäisestä rikoksesta josta ei tehty kriisikokousta. "Kaksi 12-vuotiasta koulutyttöä jäi suojatiellä auton alle tänään tiistaina Seinäjoella Törnävällä, S-marketin kohdalla. Törmääjä poistui paikalta, eikä kukaan pysähtynyt auttamaan tyttöjä." Tämä tilanne on itselleni kovin tuttu.

Milloin lopetimme välittämisen?

Tässä jokin aika sitten olin kävelemässä erääseen puistoon vieviä portaita, kun huomasin niillä istuvan laitapuolen kulkijan. Ei mitään uutta, ajattelin, ja olin jo muka kiireissäni jatkamassa matkaa hänen ohitseen, kunnes jostain syystä päätinkin hidastaa. Mies huomasi epävarmuuteni ja huikkasi tervehdyksen. Vastasin hänelle, ja yhtäkkiä huomasin kiireeni kadonneen ja löysin itseni istuskelemasta itsekin portailla jutellen.

 

Vaikeneminen on myöntymisen merkki

Me ihmiset olemme useimmiten aika mukavuudenhaluisia ja vähän arkoja. Erityisesti silloin, kun asia ei koske juuri meitä itseämme, tai voimme ainakin uskotella itsellemme niin. Silloinkin kun meillä on jokin vahva näkemys asiasta, emme välttämättä korota ääntämme. Emme ehkä koe asiaa sen arvoiseksi, tai pelkäämme muiden reaktioita. Usein haluamme päästä vain helpolla ja jos kyse on jostain ikävästä asiasta, haluamme unohtaa sen mahdollisimman pian.

Älä ota! – ja politiikkaviha on valmis

Vaalikadulla tulee välillä vastaan perheenisiä tai äitejä lapsineen, jotka torjuvat tarjotun lentolehtisen. Heidän perässään tuleva nuori kuitenkin kurottaa flyeriä kohti ilmeisen kiinnostuneena. Sitten väliin iskee kuitenkin lapsen vanhempi: “Ei! Älä ota mitään tommosta!” Nuori tai lapsi säpsähtää, pieni innostuksen pilkahdus silmissä, kohentunut valppaus katoaa ja katse painuu alas samalla kun kulku tuohtuneen vanhemman perässä jatkuu.

Valtion-, kunnan- ja seurakuntien virastot - enimmäkseen suojatyöpaikkoja?

Onko aikamme tullut siihen pisteeseen, että on hyvä lähteä tarkastelemaan myös verovaroilla toimivia työpaikkoja, joissa yleensä tehottomuus on eräs merkittävin haitta.

On hyvä tiedostaa, että valtion-, kunnan- ja seurakuntien työyhteisöissä toimii vahvasti tunnollisia, osaavia ja ammattitaitoisia henkilöitä, mutta järjestelmät mahdollistavat myös välinpitämättömyyden, töiden lykkäyksen ja ulospäin mielikuvan luomisen, että päätösten synty johtuu resurssipulasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä