Jukka Relander Järkivihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Uusi talous

Faangin dilemma

Applesta tuli pari päivää sitten ensimmäinen yli tuhannen miljardin eli biljoonan dollarin arvoiseksi noteerattu yritys. Seuraavaksi käydäänkin kilpaa siitä, mikä maailman johtavista digitalouden kasvuyrityksistä – kuten Applen ohella Microsoft, Facebook, Amazon ja Alphabet tai jokin niiden kiinalaisista haastajista – ennättää ensimmäisenä yli kahden biljoonan dollarin rajan (ks. linkki).

Luovaa pelastusta

Luovat alat ja luova talous ovat nousseet elinkeinopoliittiseen keskusteluun etsittäessä vaihtoehtoja Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseen ja vahvistamiseen. Talous on maailmanlaajuisesti voimakkaassa murroksessa teollisen tuotannon siirtyessä kasvavien markkinoiden ja edullisen työvoiman maihin. Globaalissa kilpailussa teknologian taso on yhdenmukaistunut, joten ainoita kilpailukykyä parantavia tekijöitä ovat sisällöt.

Osallisuustalous – tarkempaa kysyntää, parempaa tarjontaa

Toimivassa taloudessa kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Osallisuustalouden idean kulmakivenä on tarjota yksilöille ja yhteisöille nykyistä joustavammat työkalut kysyntänsä osoittamiseen. Erityisesti yhteisöille kulutus olisi markkinataloutta kätevämpää, ja tämä olisi ympäristön kannalta edullista ja lisäisi hyvinvointia.

Paremmat lähtökohdat yrityksille

Tulevaisuudella ei ole etujärjestöä

Tulevaisuudella ei ole etujärjestöä

 

Perinteisillä pääpuolueilla on taustallaan varjo: Keskustalla MTK, Kokoomuksella EK ja demareilla SAK.

 

Nuo järjestöt oikeasti vaikuttavat maamme politiikkaan. Hallituslähteistä on kerrottu, että koskaan aiemmin ei Elinkeinoelämän keskusliitto ole päässyt vaikuttamaan yhtä paljon kuin päättyvällä hallituskaudella, kun pääministeri on pitkästä aikaa tullut kokoomuksesta. Seuraavassa hallituksessa kuullemme sitten MTK:n ääntä, SAK:n kuiskutellessa omiaan kakkospaikalta tai oppositiosta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä