*

Jukka Relander Järkivihreä

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaivoslaki

Perinteiset kullankaivajat pinteessä

Lapin kullankaivajien liiton uusi puheenjohtaja Hannu Viranto kirjoittaa tuoreessa blogissaan kullankaivajien tilanteesta. Tämän perinteisen elinkeinon, jolla on myös suurta matkailullista merkitystä, harjoittajat ovat pahassa pinteessä. Pinteessä ollaan saamelaiskäräjien toiminnan takia, sillä käräjien linjana näyttää edelleenkin olevan valittaa määrätietoisesti joka ikisestä kullanhuuhdontaluvasta, jotka Tukes kullankaivajille myöntää. 

Kaivospolitiikassamme on valuvika

Talvivaaran takia kaivostoiminnan maine on huonompi kuin millään muulla elinkeinolla. Talvivaara oli ja on itseaiheutettu ympäristökatastrofi, jossa palaa valtavasti rahaa ja luonnolle aiheutuvan tuhon määrää voimme edelleen vain arvailla.

 

Hyvästi suomalainen Talvivaara

Uutinen Talvivaaran ulkomaisesta ostajakanditaatista oli masentavaa luettavaa. Jälleen kerran suuri suomalainen kansallisomaisuus, jopa 60 miljardia euroa, on siirtymässä ulkomaiseen omistukseen.

Lähes kaikki muutkin Suomessa löydetyt ja tutkimuksen alla olevat malmiot ovat nekin jo nyt ulkomaalaisten käsissä. Soklin omistavat norjalaiset, jotka jo aiemmin saivat haltuunsa lähes koko suomalaisen lannoiteteollisuuden. Lopun kansallisomaisuutemme pelastamiseksi tarvitsisimme kiireesti uuden, jämäkämmän kaivoslain.

Löytäjä saa pitää - ja muita kertomuksia

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun kirjoitan suomalaisesta kaivosteollisuudesta, ja tuskin tämä on viimeisenikään. Olen huomannut, että vaikka jonkin aikaa onkin näyttänyt siltä, että suurin kaivosbuumi Suomessa olisi jo hieman laantumaan päin, on vielä toistaiseksi aivan liian aikaista huokaista helpotuksesta.

Viranomaisvaltuudet vajaakäytössä.

Lainsäätäjistä on tullut täytäntöönpanevien viranomaistoimien kautta lainsäästäjiä. Virkamieskoneisto, joka myöntää esim kaivosalaan liittyviä lupia, on pahasti jälkijunassa. Usein jätetään uusi laki entisen tulkinnan tasolle ja ainakaan uuden lain henkeä ei haluta tunnustaa. BR Gold Mining on saanut valtausoikeuden Rantasalmen Osikonmäkeen 640 ha:n alueelle.

Kaivoslaki pitää korjata

Suomen kaivoslaki on järjetön. Suomen kansallisomaisuus ja mineraalit eivät kuulu edes yhdelle sukupolvelle hyödyntää. Kaivosoikeuksien antaminen ilmaiseksi on järjetöntä. Ihmettelen, mikä motiivi on ollut tehdä nykyisenlainen kaivoslaki. Ehkä ala juontaa juurensa 1940-lukuun, kun valtionyhtiöt katsottiin tärkeiksi ja niiden ja maan etu tärkeämmäksi kuin maanomistajien etu. Eikä kaikkia mineraaleja kannata louhia nyt. Esimerkiksi uraanin hinta on alhaalla. Tekniikan kehittyessä köyhempiä esiintymiä voidaan hyödyntää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä