Jukka Relander Järkivihreä

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Hesari, rasismi ja perussuomalaiset

Perussuomalaisista voi todeta saman kuin Asterixeissa sanotaan korsikalaisista: he ovat herkkiä pahastumaan.

Milloin tilasto, milloin gallup ja milloin presidentin lausunto aiheuttaa tässä itseään uhriuttavassa katraassa loukkaantumisia. Päivät menevät pilalle, uni ei tule ja ilmoille kumpuaa oikeutettua suuttumusta.

Homman juju onkin juuri tässä. Ulkopuolisten kritiikki antaa oikeuden reagoida. Saa suuttua, saa vihata. Omista tunteistaan ei ole enää vastuussa, kun muut hyökkäävät. Sen takia keskuudessamme tepastelee hyvin, hyvin loukkaantuneita ja oikeutetusti suuttuneita persuja harva se päivä.

Uutiset maahanmuuttajien tekemistä rikoksista toimivat samanlaisina luvanantajina, ja siksi rikoksista kertovat linkit kiertävätkin maahanmuuttokriitikoiden nettifoorumeilla. Maahanmuuttajiin kohdistetut negatiiviset tunteet saavat oikeutuksensa aina, kun tummaihoinen tekee ryöstön, tai jotain vielä paljon ikävämpää.

Puhumme siis rasismista.

Vai puhummeko sittenkään? Väitän nimittäin, että rasismin ydin ei ole tässä. Rasismista puhutaan ikäänkuin se olisi psykologinen tila, johon ihminen uppoaa tai vajoaa;  sellainen, johon liittyy kohonnutta verenpainetta, naaman punoitusta ja lisääntyvää syljeneritystä.  
Esimerkiksi silloin, kun rikosuutisia kiertää netissä tai presidentti lausuu sanan rasismi.

Rasismi ei ole psykologiaa. Se on politiikkaa.

Rasismi ei ole tunnetila, vaan syrjintää, luokittelua ja erottelua jonkin oletetun rodullisen piirteen nojalla. Ennenkaikkea rasismi koostuu käytännön johtopäätöksistä, teoista. Ajatellaan nyt vaikka aparthaid-järjestelmän syntyä Etelä-Afrikassa.

Aparthaid on malliesimerkki todellisesta rasistisesta yhteiskuntajärjestelmästä. Sen taustalla vaikutti  kansanryhmien toisiinsa kohdistamien ennakkoluulojen sijasta puhdas intressipolitiikka.

Järjestelmän syntyaikoina Etelä-Afrikka oli brittien hallitsema, mutta suurimman valkoihoisen väestöryhmän muodostivat jo 1600-luvulta alkaen Afrikkaan muuttaneet hollantilaistaustaiset buurit, jotka muodostivat eräänlaisen väliryhmän hallitsevien brittien ja värillisen enemmistön keskelle. He olivat vähävaraisia viljelijöitä, tai kaupunkiin muuttanutta työväenluokkaa, joka oli huolissaan omasta taloudellisesta asemastaan.

Buurit alkoivat ajaa omaa etuaan paitsi suhteessa hallitseviin britteihin, myös suhteessa asemaansa uhanneeseen tummaihoiseen halpatyövoimaan. Kylmän viileän taktikoinnin tuloksena syntyi järjestelmä, jossa mustan murskaenemmistön liikkumavapautta rajoitettiin, tietyt ammatit varattiin vain valkoisille, ja väestöryhmiä alettiin eristää toisistaan maan eri osiin, eri busseihin, vessoihin, pankkeihin ja kauppoihin.

Kaikki tämä tapahtui ilman ensimmäistäkään vaahtokuplaa suupielessä.

Nykymaailman rasistisimman valtiorakenteen synty perustui ihan vain etupolitiikkaan. Siihen, että hoidetaan ensin oman väestöryhmän asiat kuntoon, ja sitten vasta keskitytään muihin.

Hesarin julkaisema rasismigallup ei tavoittanut rasismin todellista olemusta. On tiettyyn rajaan saakka ihan luonnollista, että osa ihmisistä suhtautuu erilaisuuteen ennakkoluuloisesti. Rasismia näistä ennakkoluuloista tulee vasta, kun aletaan tehdä poliittisia johtopäätöksiä: kun maahan aletaan päästää ihonvärin perusteella, kun työllistäminen perustuu etniseen taustaan tai kun netin tuomarit julistavat kokonaisen kansanryhmän kelvottomiksi sen yksittäisten jäsenten tekojen perusteella.

Psykologisilla asenteilla on toki väliä, mutta vain silloin kun ne johtavat toimintaan. Vasta toiminta on rasismia.

Kysymyksen "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa" laatiminen on jokseenkin yhtä paljon tai vähän rasistinen teko kuin siihen vastaaminen myöntävästi.

Mutta aika outoa on se, että peräti 51 prosenttia perussuomalaisten kannattajista vastasi siihen kyllä.

Toivottavasti kyse on vain asenteesta. Toistaiseksi nuo vastaukset kertovat lähinnä sen, että 51 prosenttia perussuomalaisten kannattajista ei oikein sovellu elämään modernissa yhteiskunnassa. Muu jää nähtäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Dari-anne Suomalainen

Pureutukaa kirkkoon sisälle, siellä on rasismin juuret....muu on opetuksen ja mallioppisen tulosta.

Presidentti taas politikoi, demareiden kannatus on laskussa.

Presidentin ei tulisi jakaa kansaa. Kirkko on ollut meidän kaikkien opettaja.

Dari-anne Suomalainen

Jos rasismista halutaa keskustella tulee keskustella aluksi niin kristittyjen, kuin muslimien ikiaikaisesta juutalaisvihasta.

Juutalaisviha on rakennettu kielellisesti ensin kristinuskoon ja siitä se on siirtynyt islamiin.

Itsestään se ei poistu, se on jotenkin tietoisesti poistettava.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Dari-Anne, missä vaiheessa elämääsi ja miten juutalaisuudesta tuli keskeinen kiinnostuksen kohteesi?

Tuula Saskia

DARI-ANNE HYVÄ,

olet ainakin minulle arvoitus.

Aloitit moittimisurasi siitä, että Suomessa juutalaisia ei kohdella asiallisesti.

Kun tuli ilmi, että kukaan ei ollenkaan vierasta juutalaisia, vaan hyväksyy heidät ilman muuta, keksit nyt tämän näkökulman.

Mihin ihmeessä sinä pyrit?

Etkö saa rauhaa, ennenkuin juutalaisia soimataan?
Haluatko itse olla se syy?

Provosoit ja odotat, että, joku suuttuu?

A. Salminen

"Jos rasismista halutaa keskustella tulee keskustella aluksi niin kristittyjen, kuin muslimien ikiaikaisesta juutalaisvihasta."

Niin, Jeesushan oli juutalainen ja kristityt vihaavat Jeesusta ja juutalaisia, jotka ovat Raamatun mukaan valittu kansa. Katsokaa nyt tätäkin kristittyjen vihasivustoa:

http://www.israelinystavat.fi/

No, pitää aina muistaa, että netissä on aina ihmisiä, jotka haluavat vain provoilla, koska heillä ei ole mitään todellista sanottavaa, koska heillä ei ole mitään todellista tietoa, mutta jostain syystä sitäkin kovempi tarve aukoa suutaan.

j.olavi heikkinen

intiaanit ovat blumenbachin luokituksen mukaan oma rotunsa ja siten esimerkiksi amazonin sademetsävyöhykkeellä asuvat intiaaniheimot ovat sellainen rodullinen ryhmä, joiden ei voi katsoa kykenevän olemaan sopivia asumaan moderneissa yhteiskunnissa.
hesarin gallup-kysymykset ovat tässä mielessä epätarkasti laadittuja.

uskontokritiikki taas ei ole lainkaan rasismia, vaan välttämätöntä niin kauan, kun uskonnoilla on minkäänlaista keskeistä vaikutusvaltaa lainsäädännössä tai muussa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"ei voi katsoa kykenevän"?

Mistä helkkarista sen kukaan tietää, tai millä perusteella kenenkään pitäisi "voida katsoa" tästä asiasta yhtään mitään.

Luultavasti Amazonian sademetsissä ei toistaiseksi vallitse laajaa ja yleistä muuttointoa suurkaupunkeihin, eikä kukaan ole sieltä ketään erityisesti rekrytoimassa bussikuskeiksi tai siivoojiksi.

Kummempia kommunikaatiovaikeuksia paikallisten asukkaiden ja Amazonin alueella vierailleiden botanistien, zoologien ja antropologien välillä ei kuitenkaan aikoihin ole ollut. Elämän edellytykset alueella varmaan vähenevät sitä mukaa kuin sademetsätkin, joten ihan varmasti jonkinlaista muuttoliikettä ennen pitkää ilmenee.

Mitä sen väliä on?

j.olavi heikkinen

"""
Kysymyksen "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa" laatiminen on jokseenkin yhtä paljon tai vähän rasistinen teko kuin siihen vastaaminen myöntävästi."""

- tällaiseen gallup-kysymykseen myöntävästi vastaaminen ei merkitse siis välttämättä "itsestään löytyviä rasistisia ominaisuuksia", koska on olemassa rodullisesti tarkentuvia ihmisryhmiä, jotka eivät dramaattisesti sopeuttamatta sovellu asumaan modernissa yhteiskunnissa.

käsittääkseni näitä sademetsiä suojellaan ihan sotilaspartioiden voimin ja laittomia hakkuita pyritään estämään. samoin noiden viimeisten primitiivisten heimojen annetaan olla omissa oloissaan.
amazonin alueella lukuisat pienet heimot ovat tuhoutuneet sivilisaation edetessä, yleensä viimeistään alkoholin tai rikollisuuden seurauksena oman kultturiperimän katkettua.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Jii Olavi,
Pohjois-Amerikan intiaanit (!) ovat yhtenäisempi ja vanhempi joukko, kuin ainakin USA:n amerikkalaiset.
He ovat mahdollisesti samaa alkuperää kuin tšuktšit Siperiassa, eskimot ja saamelaiset.

Eräiden arvioiden mukaan historiallinen Jeesus on ollut tummaihoinen.
Mikä on tämä erinomainen ”valkoisten rotu”, jolla on oikeus arvioida muiden kulttuureiden sivistystasoa?
Muun muassa Seppo Oikkosen mielestä kaikki muu kuin eurooppalainen sivistys on primitiivistä.
Yleisessä keskustelussa sekoitetaan nyt iloisesti keskenään tämän päivän poliittiset pyrkimykset, traditiot ja uskonnot.

Jukka Relander kirjoittaa tästä taitavasti.

j.olavi heikkinen

ainut, inuiitit ja intiaanit taitavat olla samaa "kansaa", yleensä nomadisia yhdyskuntia. mistä itsestään seuraa sitä, että heidän modernisointinsa ja asuttamisensa pysyville sijoille ón johtanut lähes aina tämän kansan tuhoutumiseen ( kulttuuriperimän katoamiseen ).

palestiinalaiset, kuten jeesuskin oli ( jos oli ), ovat tummahkoja. valkoihoinen jeesus keksittiin juurikin samaan aikaan maalaustaiteen kehittymisen alkuvaiheessa keski-euroopassa ja ihmisen poikana hänet oli silloin parasta esittää kantaväestöä muistuttavana. eli puhtoisena eurooppalaisena.

jeesuksesta on sittemmin kehitetty erilaisia versioita eri väestöryhmien käyttöön, tummaihoisille musta jeesus, latinoilla omanlainen ja itse muotoilin viime kesänä blogia seksuaalivähemmistöläisten taiteilijoiden jeesus-näkemyksistä.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Käyttöjeesuksia.

Samalla tavalla käytetään Suomessa nyt hyväksi vaikka mitä, ulkopuolista islamin uhkaa ainakin.
Kiinnostava on tämä ”talvisodan henki”, kun varsinkin nämä PS (Kuopiossa PS on Pohjois-Savo) -puolueen aatemaailman sisäistäneet kieltäytyvät kaikesta yhteistyöstä.
Demokratia on heidän mielestään epäonnistunut järjestys.
Pitäisi olla diktatuuri.

j.olavi heikkinen

http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/79012-ki...

tuohon kirjoitin jotain huomioita jeesus-hahmon monista olemuksista ja merkityksistä.

päivänpolitiikkaan ja erityisesti perussuomalaisiin liitettyyn maahanmuuttovastaisuuteen en ole aikoihin jaksanut paneutua. levy on pyörinyt nyt kolme vuotta osapuilleen paikallaan, opitut asetelmat ovat ennättäneet ehdollistua kaikkien mieliin eikä maamme harjoittama maahanmuuttopolitiikka itsessään ole siltikään vuosien saatossa millään tavalla selkiytynyt.

neorasismin käsitteen tunkeminen lööppeihin on tietyllä tavalla uutta, ja hämmentävää.

islam-kritiikki lienee osin ylimitoitettua, mutta monet islamin ilmiasut antavat kyllä aihetta todelliseen huoleenkin. teokratia ei ole demokratiaa, enkä itsekään ole kovin innostunut uuden patriarkaalisen uskonnon juurruttamisesta suomeen.

Jonne Himanen

"intiaanit ovat blumenbachin luokituksen mukaan oma rotunsa ja siten esimerkiksi amazonin sademetsävyöhykkeellä asuvat intiaaniheimot ovat sellainen rodullinen ryhmä, joiden ei voi katsoa kykenevän olemaan sopivia asumaan moderneissa yhteiskunnissa."

Ottamatta mitenkään kantaa rotuoppeihin, kyllä sieltä Amazonilta vaikka Suomeen adoptoitu lapsi sopeutuu ja on myös kykenevä elämään suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä ihan riippumatta siitä mihin lokeroon joku Blumenbach rotuoppeineen lapsen lajittelisi.

Jukka Korhonen

"...milloin gallup ja milloin presidentin lausunto aiheuttaa tässä itseään uhriuttavassa katraassa loukkaantumisia... Homman juju onkin juuri tässä. Ulkopuolisten kritiikki antaa oikeuden reagoida. Saa suuttua, saa vihata. Omista tunteistaan ei ole enää vastuussa, kun muut hyökkäävät."

Hoh hoijaa... [haukotuttaa]... huono olkiukko.

Ei aiheuta toimenpiteitä, hajaantukaa.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Perussuomalaisten Tampereen paikallisosaston toinen varapuheenjohtaja Jouni Viitanen on nyt loukkaantunut kun hänen lausahdustaan: "Kaikki punavihreät pitäisi lahdata 1918 malliin!!", ei ole ymmärretty:-)

Pakosti tulee mieleen, että ovatko keskivertopersut keskivertokansalaista tyhmempiä, vai miten muuten on selitettävissä, että näiden kaikkien kohujen jälkeenkin he eivät opi:-O

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Heh, vai että lahdata. Ihmettelinkin mitä se kristillis-sosiaalinen arvopohja tarkoittaa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kira Arn: "Pakosti tulee mieleen, että ovatko keskivertopersut keskivertokansalaista tyhmempiä,"

Timo Anttila:
"Kyseessä olikin sarkastinen komska ja kuten huomaat, maahanmuuttokriittiset velikullat ovat siitä huolimatta pojoja antamassa"

T.E: Tämäkin vielä. Varmaan loukkantuvat.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei persut ole tyhmiä. Tyhmiä näyttää löytyvän ihan muista puolueista. Persut eivät haali tänne elätettäviä veronmaksajain rasitukseksi. Persut asettavat oman maan kansalaiset etusijalle jaettaessa alati väheneviä sosiaalietuuksia.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Aika hämmentävää sillä, suurvisiirinne Timo Soini on ilmoittanut, että on tyytyväinen nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Leskinen taitaa kuulua siis PS:n Halla-aholaiseen siipeen kun noin ajattelee. Sen vuoksi kai Soinia presidentiksi kannatattekin, että pääsette maahanmuuttomyönteisestä johtajastanne eroon.

uutisia keväältä:

Soinilla ei uusia vaatimuksia maahanmuuttopolitiikkaan
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Soinilla+ei+...

Soini antoi tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Soini+antoi+...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Veikko Sorvaniemi: "suurvisiirinne Timo Soini on ilmoittanut, että on tyytyväinen nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan"

Olen sanonut täällä useampaan kertaan, että olen tyytyväinen hallituksen ulkomaalais ja pakolaispolitiikkaan.

Nyt alkaa hävettää!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Soini on katolilainen, ei kai häntä sitä varsinaisesti kannata, kuten sitä englantilaista jalkapalloseuraa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Veikko,
katolisuus näyttää olevan kirkon linjaus, jota ei PS-puolueessa käsitellä.
Puolueen äänestäjistä 100% on ev.lut, arvelen.
Tuskinpa yhtään uskonnosta kieltäytynyttä.

Mitähän muuta salaperäistä Soinin myyttiin sisältyy?
- Hän suvaitsee kyllä erimielisyyttä ja -laisuutta puolueenSA sisällä.

kati sinenmaa

Blogistin kannattaisi ensin tutkia kyseisen kyselyn perusteet ennen kuin alkaa yleistämään:

http://timo-vihavainen.blogspot.com/2011/11/se-suu...
"... Sadan prosentin yksimielisyydet eivät ole koskaan olleet mahdollisia muualla kuin totalitaarisissa maissa ja sielläkin saattaa numeroiden takana piillä toisenlainen totuus.
...
Miten voidaan vaatia ihmisiä suhtautumaan myönteisesti sellaisiin liikkeisiin, kuin islam, jonka piirissä saarnataan rasistista vihaa ja terrori-iskujen oikeutusta? Mikäli tästä syntyy huono maine, ei asiaa kannata ihmetellä. ..."

Petri Kivikangas

Kertoo aika paljon yhteiskunnasta, jos epäkohdista puhumisen sijaan media keskittyy puhumaan epäkohtien esilletuojista.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Rasismi ei ole psykologiaa. Se on politiikkaa." Relander voisi nyt rauhoittua ja odottaa sitä päivää, jolloin Kokoomuksen Kauniaisten paikallisosasto vaatii maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen rakentamista kuntansa alueelle.

Aleksi Laine

Sanoisin Relanderille kuin Nassim Taleb, jotta kansallisvaltio on apartheidia ilman poliittista epäkorrektiutta. Tosin suomalaisissa olosuhteissa tämä pitää päivittää koskemaan Shengen-aluetta tai, no, ainakin Pohjoismaita.

Juhani Kahela

Onko moderni yhteiskunta sellainen, johon raahataan muualta elätettäviä ja rikoksen tekijöitä?

Käyttäjän vesimies kuva
Kaarlo Makkonen

Eikös sitten ne (puolueet) jotka eivät saaneet edustajia kansaneudustustoon olleetkin rasisteja, tai toisinpäin.
Koska en minä, eikä Blogin kirjoittajakaan asunnut Etelä-Afrikassa silloin kun Buurit alkoivat ns. sotimaan ja vaatimaan omia oikeuksiaan kannattanee hieman varovaisesti asetella sanoja ja kannanottoja joilla syyllistää vain yhtä osapuolta.
Olinkohan nyt se rasistinen kirjoittaja?

Kees Van Niftrik

Olen Petri Kivikankaan kanssa samaa mieltä. Relanderilla ja monella muullakin bloggaajalla on alkanut mennä tuo persujen ajojahti leimaamisen ja vihakirjoittelun puolelle. Tematiikka selvästi hallitsee kirjoittajan elämää, sillä hän tuskin kirjoittaa enää mistään viittaamatta persuihin jotenkin alentavaan sävyyn. Ehkä Relanderin pitäisi aloittaa jokin uusi harrastus, että hän saisi muutakin sisältöä elämäänsä.

Reijo Tossavainen

Relander sanoo, että perussuomalaiset ovat herkkiä pahastumaan. Itse pahastuin siitä, kun kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) nimitti perussuomalaisia parasiiteiki eli loiseläimiksi. Oliko tuo ilmaus mielestänne asiallinen?

Erik Nilsson

Vaikka miten pahastut, ei kannata antaa periksi ja rähistä takaisin noille persunvihaajille. Eli ei kannata heittää bensaa tuleen, jos meinaa sammuttaa sen.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Älä valehtele.Osta hame,olet kuin hemmoteltu pikkuneiti.
Tässä mitä Soininvaara kirjoitti,Maaliskuussa;

"Perussuomalaiset puolueena on kokonaan eri asia. Minä pidän sitä politiikan parasiittina, joka kylmäverisesti laskelmoiden käyttää hyväkseen vallitsevaa tyytymättömyyttä tarjoamatta tilalle mitään toteuttamiskelpoista. Joukossa on toki poliitikkoja, joilla on jokin ihan oikea ohjelma, mutta nämä ohjelmat ovat keskenään aivan erisuuntaisia. Yhdet haluavat lisää rahaa vähän kaikkeen, vaikka puolueen talouspoliittisiksi asiantuntijaksi nimitetty kansanedustaja Uuspaavalniemi julistaa, ettei hyvinvointivaltion ole enää varaa.
Jos huonossa hapessa oleva eläin joutuu parasiitin hyökkäyksen kohteeksi, ei siitä voi parasiittia syyttää. Perussuomalaisuus on paljastanut yhteiskunnassamme vakavan luottamuspulan."

http://www.soininvaara.fi/2011/03/25/suhtautuuko-s...

Matias Gerlich

Jukka Relander horjuu oikeaan suuntaan. Rasismi, sellaisena kuin se yleisesti maailmalla ymmärretään on viime kädessä etnisesti eurooppalaisperäisiin ihmisiin kytköksissä oleva aatesuunta. Se liittyy oleellisesti ns. valkoisen rodun keksimiseen. Nimittäin esim. USA:n historiassa mitään valkoista rotua institutionaalisena käsitteenä ei ollut olemassakaan ennen kuin ensimmäinen maininta löytyy Virginian asiakirjoista v. 1691. Valkoisen rodun keksiminen liittyi poliittisen pienen valkoisen valtaeliitin tarpeesta lyödä kiila työtätekevien eurooppalaisten ja afrikkalaisten väliin. Näin eteenkin Baconin kapinan yhteydessä. Valkoisista luotiin näin ollen puskuri massojen ja eliitin väliin.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#valkoi...

"Allenin ja muutaman muun tutkijan havainnot viittaavat Baconin kapinan (joka ei ollut ainutlaatuinen tulla ajalla) osoittaneen hallitsevalle luokalle että maasta puuttuu ”välikerros” hallitsevan luokan ja rahvaan väliltä. Juuri tähän ongelmaan haettiin ratkaisu tyypillisellä klassisella jo Rooman vallan ajoilta tultulta ”hajoita ja hallitse”-periaatteella. Näin syntyi tarve erottaa afroamerikkaiset ja eurooppalaiset, joiden sosiaalisessa asemassa ei siis ollut juurikaan eroa, toisistaan. Syntyi ensimmäiset kudokset rotuajattelulle. Oli löydetty ”valkoinen rotu”. Tavoitteena oli Allenin mukaan "porvarillisen sosiaalisen kontrollin muodostuminen työväestön levottomuutta vastaa." Hän kuvaili ”establishmentin” politiikkaa, jolla alettiin myöntää joitakin etuoikeuksia eurooppalaisille työntekijöille ja palvelijoille sekä sakottamaan ja estämään afroamerikkalaisia vapaasti liikkumasta siirtokunnassa. Samoin afroamerikkalaiset menettivät iät ajat olleen oikeutensa äänestää Virginian siirtokunnan vaaleissa. "

Michael Perukangas

Etenkin he ovat silloin herkkiä pahastumaan jos kritisoija osoittaa ristiriitaisuuksia heidän sanomistensa ja tekemistensä välillä tai sanomisten ja sanomisten välillä. Paradoksaalisesti: kritisoijia ei saa kritisoida.

http://perukangas.blogspot.com/2011/06/ruumiinavau...

timo hosia

Pravdan(hs) täsmäpropagandaroska kääntyy vielä itseään vastaan. Tämänkin gallupin ainoa tarkoitus oli päästä mollaamaan persuja, gallupin todellisilla tuloksilla tai totuudella ylipäänsä, ei ollut mitään väliä. Pääasia että saadaan nyhtäistyä otsikoita joissa persut ovat pahiksia. Professorin analyysi aiheesta on tosiaan valaiseva.

http://timo-vihavainen.blogspot.com/2011/11/se-suu...

Kimmo Leinonen

"Rasismia näistä ennakkoluuloista tulee vasta, kun aletaan tehdä poliittisia johtopäätöksiä: kun maahan aletaan päästää ihonvärin perusteella, kun työllistäminen perustuu etniseen taustaan tai kun netin tuomarit julistavat kokonaisen kansanryhmän kelvottomiksi sen yksittäisten jäsenten tekojen perusteella."

Näin ateistina inhoan lainata raamattua, mutta jotenkuten näin se meni. "Se joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven." Vihreät presidenttiä myöten julistavat kokonaisen kansanryhmän kelvottomaksi sen yksittäisten jäsenten tekojen- tai äänestämiskäyttäytymisen perusteella. Lisäksi kuinka jotkut vielä voivat syyttä PS:ää rasistiseksi puolueeksi kun se ei sitä sinun omienkaan määritelmien mukaan ole. En ole ainakaan vielä nähnyt yhtään poliittista aloitetta jonka motiivina olisivat olleet rasistiset perusteet.

Jyri Terttu

"Kysymyksen "joihinkin rotuihin kuuluvat ihmiset eivät kerta kaikkiaan sovi asumaan modernissa yhteiskunnassa" laatiminen on jokseenkin yhtä paljon tai vähän rasistinen teko kuin siihen vastaaminen myöntävästi."

Kyllä tähän kysymyseen voi vastata myöntävästi olematta rasisti. Jos vaikka löytyisi jostain sademetsistä ihmisiä, jotka elävät kivikauden tasolla, ei varmaan heidän olisi helppo sopeutua ns. moderniin yhteiskuntaan. Se on tietysti eri asia voidaanko ylipäänsä puhua "rodusta".

Mielenkiintoista olisi kysyä: "Kuinka paljon puoluevalintaan vaikutti puolueen rasistisuus?"

Hannu Töyri

Kannattaa kuitenki huomioida se, että mustien afrikkalaiseten olot Apartheid Etelä-Afrikassa olin paremmat kuin nyt mustien afrikkalaisten suuren enemmistön

Jukka Poikela

Mitäs vikaa Etelä-Afrikassa oikein oli? Sehän on maailman ensimmäinen valtio, jossa positiivistä erityiskohtelua harrastettiin oikein urakalla? Kun perussuomalaiset vaativat rasismin vastaisessa julistuksessaan kaikille tasa-arvoista kohtelua ihon väristä huolimatta, niin sepä ei kaikille sopinutkaan.

Harrastettiiko Etelä-Afrikassa tuota erityiskohtelua jotenkin väärin? Oliko vääryyden syy kenties siinä, että tuon erityiskohtelun objektina olikin vähemmistöön kuuluva valkoinen mies? Eikö loppupeleissä tarkasteltuna Etelä-Afrikka ollutkin jokaisen aidon vihreän märkä toiveuni, sillä kukaan ei voine kieltää, että vähemmistöllä oli siellä todella lokoisat olot. Vai onko ihmisten asettamisella eriarvoiseen asemaan jotain vivahde-eroja, johon kuuluu se, että vain aidosti suvaitsevaiset ihmiset saavat apartheidia harrastaa?

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Rasismi on siitä hauska termi, että omasta mielestään moraaliltaan jylhät pystyvät sillä määrittämään keskusteluiden rajat. Yleisimmin tämän opin soveltajat elävät maailmassa, jossa ihmiset jakaantuvat hyviin ja pahoihin ilman harmaan sävyjä.

Rasismi ei ole mikään perusarvo, johon voidaan aina viitata. Se pitää aina muistaa määritellä missä tahansa asiayhteydessä, jotta keskustelijat tietävät puhuvansa samasta asiasta. Valitettavan monen mielestä keskustalaisen populistipuolueen äänestäminenkin on rasistiseen ajatusmaailmaan viittaava teko.

Jos homssulit jakavat senlaatuista tietoa, mikä pönkittää heidän ajatusmaailmaansa, miten samalla tavalla käyttäytyvät ihmiset eroavat heistä muuten kuin teeman osalta?

Demokraattista äänestystulosta halveluksuvat voimat löytyvät näemmä jostain aivan muusta puolueesta.

http://static.iltalehti.fi/etusivu/persumiekkariva...

http://www.youtube.com/watch?v=zvWdsov-WU4 <- Tähän "kaikkeen" ei näemmä mahdu 19% suomalaisista.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Kommentti hyvä ja peukku.

Lopputulema linkkeineen paljon kertova, eli kaksi linkkiä kertoo enemmän kuin "mukasuvaitsevaisto" ehtii valehtelemaan yhteensä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jumalauta mikä saivartelija ja fariseus. No kun kerran osaat niin määrittele sitten tähän asiayhteyteen rasismi. Tulen EHKÄ joskus katsomaan : D

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Itse määrittelen rasismin pseodotieteelliseksi ideologiaksi, jonka mukaan on tieteellisesti perusteltua asettaa eri etnistä ryhmää edustavat ihmiset hierarkiaan omine oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Kriteerinä voi toimia kansojen alkuperä, henkinen suorituskyky tai heikentäväksi ominaisuudeksi luettavat fyysiset piirteet (esimerkiksi saksalaisten suhtautuminen "slaavilaisiin" kasvonpiirteisiin natsi-ideologiassa).

Suurin osa historian valtakunnista on ollut ainakin jollain tavoin etnosentristisiä (valtakuntien päättävä elin on yhden kansan hallinnassa). Kyseisiä asenteita löytyy edelleen Afrikasta, Kauko-Idästä ja Palestiinasta.

Rasismia ei siis ole:

- irrationaalinen pelko eri kansoja kohtaan, ksenofobia
- haluttomuus toimia ulkopuolisten henkilöiden maksumiehenä
- haluttomuus antaa ihmisille erioikeuksia etnisen ryhmän perusteella
- kiistää halveksivansa omaa kulttuuriaan
- pitää vähemmistökulttuureja ja niiden nationalismia samana asiana kuin suomalaisten ihmisten nationalismia.
- olla taipumatta ulkopuolelta tulevien henkilöiden kollektivistisiin tapoihin ja kulttuuriin.

Matias Gerlich

Massat eivät ole milloinkaan luoneet mitään ideologioita ja aatesuuntia. Sen sijaan massoja on käytetty hyväksi kun näitä aatesuuntia on luotu. Rasimilla saatiin USA:ssa ja monessa muussakin maassa estettyä eri etnisiin ryhmiin kuuluneiden toimimasta yhteisten intressien hyväksi. USA:n 1600-luvun historia oli täynnä esimerkkejä eurooppalaisten ja afrikkalaisten solidaarisuudesta. Valtaelitti halusi luoda valkoisista puskurin massojen ja eliitin väliin. Samaa metodia eliitti käytti myös Irlannissa 1200-luvulta lähtien. Irlantilaiset eläimellistettiin.

Muita "jujuja" on mm. isänmaallisuus. Sehän on tunnetusti roiston viimeinen pakopaikka. Sitäkin käytetään hajoita-ja-hallitse-periaatteella.

Her Man

Käsittääkseni Vihreissäkin tuo mielensäpahoittaminen on varsin yleinen harraste; milloin Jani Toivola pahastuu jälleen kerran jostain, milloin Maia Fandi vetää herneet nenään ryntäistä. Samaa soopaa eri väreissä. Onkin hauska huomata, että vihreät ja persut ovat varsin samankaltaisia puolueita, kukin vain omassa reunassaan. Kuten on todettu, ääripäärakennelma on ympyrä, jonka ääripäät ovat lähellä toisiaan. Samankaltaisuus ärsyttää, kuten ikuinen äiti/tytär-kiista osoittaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tulee mieleen 1970-luvun taistolaisuus, jossa muut ensin määriteltiin poliittisesti sopivasti kasotulla tavalla ja sitten heidän kimppuunsa käytiin - silloin mm. Marxin Pääoma kädessä.

Samalla tämä joukko meni petiin maailmanhistorian suurimpiin kuuluvan diktatuurin kanssa, jossa toisin ajattelevia ruokittiin psykiatrialla, lääketokkuralla, karkotettiin maasta, evättiin työ- ja opiskelupaikka, heitettiin murhaajien kanssa samaan selliin jne.
Onneksi tämä joukko ei koskaan saanut enemmistöä Suomessa. Mutta vanha tapa on jäänyt päälle...

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Seppo Saari
Taistolaisuuden kritiikkiä on ilmestynyt useankin väitöskirjan verran.
Ankara ja epäinhimillinen liike, jolle ei aina alkuperäistekstitkään riittäneet, opiskelijamaailmassa.

Neuvostoliiton ihailu oli Juhani Ruotsalon harkittu temppu:
sodanjälkeinen sukupolvi. Annetaan Neuvostoliitolle anteeksi.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Minusta on jossain määrin huvittavaa, että puolue jonka olemassaolo perustuu euro, eliitti- ja muukalaiskammolle, pillastuu siitä että heidän omat kannattajansa kysyttäessä toteavat asian olevan juuri näin.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Hyysärin tutkimus osoitti yksiselitteisesti, että persut tunnistavat rasismin parhaiten; suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että rasismi on iso ongelma, mutta vain harvat tunnistavat sitä itsessään. Perussuomalaiset tunnistivat parhaiten ns rasistiset piirteet itsessään.

Matemaattisesti:
http://rikumaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88447-per...

Olisi aika tunkea koko rasismi historian romukoppaan ja alkaa puhua yksilön oikeuksista.

Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

Aika hyvä kirjoitus Relanderilta. Ihmettelen vain miksi hän käyttää muotoa "AparthAid" eikä "AparthEid"?

Ihmisten välinen rauha on hyvin hauras tila, joka on hyvinkin helppoa puhaltaa rikki. Persujen retoriikka sodasta, toisinajattelijoiden vaientamisesta ja nyt jopa tappamisesta yhdistettynä vähemmistöjen (jopa vammaisten)ja "mokuttajien" pilkkaamiseen, on jo aika voimakasta tuulta tähän hauraaseen tilaan. Näistä huomauttaminen vain tiivistää ryhmää ja se uskoo kollektiivisesti olevansa jonkin epäreilun ajojahdin ja hyökkäyksen kohteena. Näillä aineksilla on historiassa leivottu aika monta hyvin ikävää reseptiä kasaan. Viattomista yksittäisistä sutkautuksista ei missään tapauksessa enää ole kyse.

Heidän taktiikkansa tuntuu olevan kuin muurahaispesän tökkimistä. Tökitään, tökitään ja kun muurahaiset suuttuvat, huudetaan "Katsokaa nyt, ne vainoavat meitä!".

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kun US-blogit aikoinaan alkoi, oli täällä mukana J-P Roos, joka kirjoitti usein samantyyppisiä älähdyksiä kuin Jukka tänään.

Myös syntynyt keskustelu muistuttaa tämän päivän inttämistä.

Yksi mieltäni jatkuvasti askarruttava epätasa-arvon (kumminkinsuuntainen) ongelma liittyy ihan samaan perusasiaan kuin rotuihin suuntautuva rasismi.

Se on se todellinen rasismi miehen ja naisen välillä, joka vallitsee sekä kotona (sisarusten tai puolisoiden välillä) että kodin ovien ulkopuolella (tarhassa, koulussa, työelämässä, vapaa-aikana ja soskun luukulla).

Sen seuraukset mm Norjassa ja Suomessa ovat aika lailla isommat ja rajummat kuin usein muistetaan Martin Luther Kingistä tai Mandelasta keskusteltaessa huomata.

Naisen ja miehen välinen geneettinen ero - josta johtuvien tunnusmerkkien herättämässä pelossa, vihassa tai vastenmielisyydessä rasismissa alkukantaisesti on kyse - on huomattavasti suurempi kuin brunetin islamistin ja vaaleat harjaksensa puliksi ajaneen multi-kulti-aggressiivisen välinen DNA-, RNA- ja mitokondrio-ero.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

"Uutiset maahanmuuttajien tekemistä rikoksista toimivat samanlaisina luvanantajina, ja siksi rikoksista kertovat linkit kiertävätkin maahanmuuttokriitikoiden nettifoorumeilla. Maahanmuuttajiin kohdistetut negatiiviset tunteet saavat oikeutuksensa aina, kun tummaihoinen tekee ryöstön, tai jotain vielä paljon ikävämpää."

Mikset puutu oman puolueesi naisten samanlaiseen toimintaan? He kokoavat linkkilistoja nettiin, jossa he todistelevat, minkälaisia ihmiskauppaan liittyviä seksiin pakottamisrikoksia ulkomaalaiset tekevät.

Syytät vain perussuomalaisia siitä, mitä oman puolueesi naiset tekevät - tätä kutsutaan tekopyhyydeksi.

Muutetaan hieman lainauksen muotoilu, niin asia tulee selkeämmin esille:

Uutiset maahanmuuttajien tekemistä rikoksista toimivat samanlaisina luvanantajina, ja siksi rikoksista kertovat linkit kiertävätkin feministien nettifoorumeilla. Maahanmuuttajiin kohdistetut negatiiviset tunteet saavat oikeutuksensa aina, kun tummaihoinen syyllistyy paritukseen, tai jotain vielä paljon ikävämpää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tämä päivä on kivasti lopuillaan. Viittaan aikaisempaan lausuntooni. Niin kauan kuin ihmisrotu täällä telluksella on tallustanut, menninkäisiä myöten, on aina rasismia. Itse en ole rasisti kun ajatus siitä ei ole juolahtanut mieleeni. Voi olla, että olen ajattelematon tai jopa tyhmä, koska en tunne käsitystä rasismi, muuten kuin maailmassa jossa elämme.

Tauno O. Mehtälä

Tämä näyttää pojokertymistä päätellen olevan oikein perskärpästen juhlaa.

Matti Haapala

Jos gallupissa julistetaan vihreiden olevan säälittäviä, niin aika varmasti siitä vihreät älähtävät. Kukas sitten on herkkä pahastumaan?

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Minä ymmärrän Hessarin jutusta asian niin, että suurin osa rasisteista on muissa puolueissa, eli Suomessa olisi tilaus aidosti rasistisella puolueella.

Oikeille rasisteille ei riitä pelkän maahanmuuttopolitiikan arvostelu, muuten kaikki olisivat jo liittyneet perussuomalaisiin.

Heli Hämäläinen

Suomen rasismista kertoo mm. se, ettei tätä sivua ole suomeksi. Toisaalta ei tarvitsekaan, sillä englannin kieli on tasa-arvoistanut paljon Suomea.

http://en.wikipedia.org/wiki/Finland's_language_strife

Etelä-Afrikan Apartheid oli kielipoliittinen märkä uni. Vähemmistökielen puhujat työtyivät eliitin ja rahvaan väliin keskiluokaksi. Miksi meidän pitää arvioida ihonväriä kun kysymys oli buurikielestä ja kulttuurista sekä asemasta, jonka kansan enemmistö halusi suoda vähemmistölleen syrjien tätä positiivisesti?

Jaakko Tuononen

Hei Jukka

Ihan hirveetä, että mun koulukavereista 50% pojista oli jukkia. Mistä helvetistä silloin tällanen boomi tuli? Nyt siitä kärsii koko kansa.

Nyt täällä blogeissa kirjoitellaan uskonnoista, kuten jos se onkin ihan ok. Ei vittu sentään. Uskonnot pitää ajaa sinne minne ne kuuluvat. Hevonvittuun!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kansan kielitaito lisääntyy. Tämäkin kommentti on esimerkki viime vuosina blogikeskusteluihin ilmaantuneesta kokonaan uudesta kielestä: perussuomesta. Perussuomi on suomalais-ugrilainen kieli, joka on melkein yhtä läheistä sukua suomelle kuin virolle ja vepsälle. Voi olla, että tohtori Halla-aho rupeaa tutkimaan sitä.

Toimituksen poiminnat