Jukka Relander Järkivihreä

Vihreät, oikeisto ja vasemmisto

Moni miettii tällä hetkellä, äänestääkö vihreitä vai vasemmistoa. Vihreänä ehdokkaana olen aika usein saanut kuulla, että vihreät on niin oikealla. Patsi tietenkin silloin, kun keskustelen oikeistolaisen kanssa. Silloinhan olemme yllättävänkin vasemmalla.

Oikeisto ja vasemmisto? Itse ajattelen, että teollisen yhteiskunnan perinnökseen jättämään työn ja pääoman ristiriitaan on aika vaikea eläytyä, jos kumpaakaan ei ole.

Omistan toki pankin kanssa puoliksi perheemme asunnon, ja olen kerran ollut toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Päätin sen itse vuonna 1988 kun menin opiskelemaan. Siitä lähtien olen elättänyt itseni keikkatöillä.

En tiedä olenko työntekijä, yrittäjä vai työnantaja. Olen kaikkea sitä, ja en mitään niistä.

Oikeisto ja vasemmisto viittasivat nuoruudessani kapitalismiin ja sosialismiin. Tätä vastakkainasettelua ei enää ole. Mutta on muita vastakkainasetteluita. Tärkeä mittari on suhtautuminen köyhiin ja työttömiin. Oikealla ajatellaan, että jos työttömiä haukutaan laiskoiksi riittävän usein, he varmasti piristyvät ja menevät töihin. Tähän en osaa eläytyä. Vasemmisto taas on päätynyt kannattamaan vihreiden ajatusta perustulomallista.

Perustulon ideana on sujuvoittaa tukien maksamista ja poistaa karenssit. Kriitikkojen mukaan mallimme tarkoittaisi sitä, että annetaan ihmisille ilmaista rahaa ilman että he tekevät mitään. Hyvät ystävät, näin toimitaan tänäkin päivänä. Perusturva, toimeentulotuki ja ansiosidonnainen ovat ilmaista rahaa jota saa tekemättä mitään. Perustulon ideana on vain nöyryyttävän kontrollin poistaminen ja työn vastaanottamisen mahdollistaminen.

Nykyjärjestelmässä työtön ei voi ottaa vastaan esimerkiksi kolmen kuukauden työkeikkaa, koska siitä seuraisi parin kuukauden karenssi, eli tueton jakso. Se on aika kova rangaistus siitä, että haluaa tehdä töitä.

Vihreän perustulomallin mukaan ihmisille jäisi käteen viitisen sataa euroa perustuloa. Jos käy töissä, perustulo verotettaisiin progressiivisen asteikon mukaan takaisin siten, että pienimmät tulot pysyisivät verottomia.

Summa perustuu laskelmaan, jonka mukaan systeemiin käytetään sama raha kuin nykyisinkin. Sitä voisi toki korottaakin. Perustulomallin käyttöönotto nostaisi nimittäin työllisyysastetta ja siten verokertymää, joten jaettavaa olisi enemmän. Silloin summaa voitaisiin nostaa.

Vasemmisto on kutsunut vaalipropagandassaan malliamme porvarilliseksi perustuloksi. Vasemmistolainen perustulo on näet pari sataa korkeampi. Erona on se, että ”porvarillinen mallimme” kannustaa työhön, ”vasemmistolainen” taas mahdollistaa elämän työttömänä.

Ottamatta nyt kantaa siihen, kumpaan oikein kannattaa kannustaa, totean, että vihreä malli perustuu tosiaan vain siihen, mitä nykyisin käytettävällä rahalla saataisiin. Vasemmiston malli taas perustuu siihen, että pannaan pari sataa nokkiin.

Vihreä suunnitelma on oikeasti toteutettavissa, ilman lisäkustannuksia. Vasemmiston ehdotuksen vaarana taas on se, että liian kallista pakettia ei saada läpi. Tyhjistä lupauksista on lyhyt matka populismiin.

Sitäkin on liikkeellä. Arhinmäki julisti päättyneen istuntokauden viimeisessä puheessaan, että Vasemmisto oli eduskunnan ainoa ydinvoiman vastainen puolue, huolimatta siitä, että ydinvoimaluvat menivät läpi juuri vasemmiston ja demareiden äänin, vihreiden äänestäessä yksimielisesti vastaan. Hallituspuolueiden äänet eivät olisi riittäneet, lupia kannatti hallitusrintamasta vain 92 edustajaa.

Vihreiden lähtö hallituksesta ei olisi kaatanut lupia, sillä opposition toiminta mahdollisti läpimenon.

Olisi vain positiivista, jos vasemmisto saisi kehitettyä entistä enemmän myös omia ideoita. Se tasapainottaisi poliittista kenttää ja mahdollistaisi sen, että vasemmisto ja vihreät voisivat yhdessä toimia köyhien hyväksi. Toivottavasti vaalien jälkeen päästään tämän tien alkuun.

Vasemmisto on myös julistautunut vihreäksi puolueeksi, kokoomuksen tavoin. Jos ajattelee vihreästi, kannattaa kuitenkin äänestää vihreitä, vaikka kopioita olisi liikkeellä oikealla ja vasemalla.

Kopioiden olemassaolo vahvistaa toki uskoani siihen, että vihreitä tarvitaan. Ilman vihreitä siniset olisivat sinisiä ja punaiset punaisia. On vain hyvä, että ideat käyvät kaupaksi. Tärkeintä on saada asiat läpi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Toivoisin Vihreältä voimakkaamin asettumista vasemmiston suuntaan.

Pertti Väänänen

Vihreät edustavat punafasismia!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tuossa nyt ei ole mitään perää.

Karu Kera

Heti toisella rivillä huolimattomuusvirhe: "patsi".

Tätä voi jo kutsua hätäpaskaksi.

Toisaalta kirjoitusvirheitä ei ole enempää, joten mitä jos Relander lisäisi sen yhden "i" kirjaimen kirjoitukseensa ja samalla sen puuttuvan "g" kirjaimen edelliseen ulostukseen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Työn ja pääoman ristiriitaan on aika vaikea eläytyä, jos kumpaakaan ei ole."

Vihdoinkin iskulause-tyyppinen tokaisu, joita Timo Soinia vastaan käydyssä kamppailussa olisi tarvittu jo pitemmän aikaa! Ei edes Soinilla ole tekijänoikeuksia joka ikiseen napakkaan tiivistykseen, vaikka hänen valikoimansa tuntuukin ehtymättömältä.

On herkullista havaita, kuinka kiinnostuneita Suomen politiikasta ja vaaleista nyt ollaan kautta Euroopan. Valitsemmeko siilipuolustuksen vai aktiivisen pelinrakentamisen? Ajatelkaa: Osku ABC:n kahvilasta, Martta päivätanssisalin parketilta, Jonnamarika uimahallin kassalta ja Mikko kännykkämyymälän tiskin takaa tekevät sen nyt. He päättävät erikseen ja yhdessä tämän maanosan tulevaisuudesta!

Lisää vertaamista urheiluun. "Nää on hienoja pelejä, eikä näitä tuu useesti kohdalle - nautitaan!" Suunnilleen noin kuvaili joukkueensa tilaa kiekkovalmentaja Petri Matikainen, kun Blues otteli välierissä. Nyt käydään niin hienoja vaaleja, joiden painoarvo on niin suuri, että... nautitaan!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Pidän itseäni luontoihmisenä. Yritän elää luontoa kunnioittaen niin, että se ei turhaan kuormitu. Lapsuuteni elin maalla kävelin päivät pitkät metsässä, se oli hienoa. Astuminen lehmänpaskaan paljaalla jalalla oli kokemus. Onneksi omat lapsenikin pitävät metsästä tai puuryhmittymistä, joita kaupungissa on. Lehmänpaskaan he eivät ole vielä paljasjaloin astuneet, mutta koitan korjata asian ensi kesänä samalla kun pissamme paimenpoikaan.

Noista "arvoista" huolimatta en näe vihreissä ja omasssa aatteessani juurikaan mitään samaa. Itse asiassa vihreät ovat jonkilainen kysymysmerkki, jonka yhdistää luontoon gtai sen suojeluun vain nimen ilmoittaman värin perusteella. Tosin värin voi liittää myös kateuteen ja silloin se saattaa olla jopa osuvampi.

Mutta se jaarittelusta. Kuka enää yhdistää vihreät luonnonsuojeluun? Käsi ylös!

p.s. vihreiden joukossa on kyllä erittäin fiksujakin kavereita kuten tännekin kirjoittava Marko Kivelä, jonka kirjoituksia on ilo ja kunnia lukea. Kunpa omatkin joukot joskus kuuntelisivat Kivelää.

Ville-Sakari Honkamaa

"Itse asiassa vihreät ovat jonkilainen kysymysmerkki..."

Mitä se vihreys nykyaikana oikein on?

Itse kasvoin yhdessä vihreän liikkeen kanssa ja ennen "vihreys" ajatuksena oli kuin itsestään selvyys; avohakkuut, joet uimakelvottomia, teollisuus- ja kuntatontit uskomattoman huonossa kunnossa, metsissä tavaraa akuista jääkaappeihin jne.

Nykyaikana vihreistä on tullut enemmänki piilotetun/salatun etsijöitä; piilorasistit, piilosovinistit, piiloeläinrääkkääjät pois luolistaan... Perustetaan virkasuhde/työryhmä etsimään salaisuutta ja toivotaan, että jotakin löytyy, sormet ristissä (sillä muutenhan kyseinen järjestely olisi ollut turhaa). Ja ainahan sitä jotakin löytyy...

Mihin katosi fossiilisten polttoaineiden vastustus? On tutkimuksia (vihreistä katalysaattoreista huolimatta), että fossiiliset polttoaineet aiheuttavat 200-400 henk. kuoleman vuosittain ja 20000-40000 sairastumista/sairauskohtausta (allergiat, astma jne...) vuosittain. Ts. vaikka tulisi kuinka VIHREÄ polttoaine, katalysaattori, (kivihiilivoimala), älkää käynnistäkö autoa suljetussa tilassa.

Kaikista paras korruptoituessaan muuttuu kaikista pahimmaksi, sanotaan. Tämä ehkä itseäni huolestuttaa vihreässä puolueessa eniten (koska he ovat identifioineet itsensä tasa-arvoon, VIHREYTEEN jne... ).

Ymmärtääkö kukaan, mitä ajan takaa?

Ei rasistilla ole ajatusta tai aatetta mitä voisi korrutoida (ainakaan minun silmissä). Mutta vihreät tähän kyllä kykenevät.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ja on syntynyt ns. kaupunkivihreys joka on jonkinsortin vaihtoehto niille kahvilahovia pitäville yleisvastustaja individualisteille, jotka eivät muihin puolueisiin sovi. Tai ainakin siltä tuntuuu.

Matti Blomqvist

Hyvä kirjoitus. Pidin ns. aikuisten oikeasti.

Enni Kulovaara

Katsoin tänään Enbusken ohjelman Sivistyksen sanakirja ja kyllä siinä entiset ja nykyiset poliitikot pomppivat aatekartalla vaihtelevasti suuntaan jos toiseenkin. Asiasta riippuen.

Voisitko otta asioista selvää ennen kuin kirjoitat moista:

"Nykyjärjestelmässä työtön ei voi ottaa vastaan esimerkiksi kolmen kuukauden työkeikkaa, koska siitä seuraisi parin kuukauden karenssi, eli tueton jakso. Se on aika kova rangaistus siitä, että haluaa tehdä töitä."

Kuka sinulle on tuollaista valehdellut? Jos tarkoitat, että uutta työttömyysturvapäätöstä joutuu pahimmillaan odottamaan pari kuukautta, niin okei, mutta se on eri asia kuin karenssi.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nykyään vasemmisto tarkoittaa liberaaleja ja oikeisto konservatiiveja.

sosialisti & kapitalisti käsite kaatui neuvostoliiton kanssa

Käyttäjän munkisto kuva
lauri munkisto

"Vasemmisto taas on päätynyt kannattamaan vihreiden ajatusta perustulomallista."

Eikös SKDL kirjannut perustulokaavailuja ohjelmaansa jo 80-luvulla? Ensimmäisenä Suomen puolueista.

Käyttäjän heikkiruusunen kuva
Heikki Ruusunen

"Jos ajattelee vihreästi, kannattaa kuitenkin äänestää vihreitä, vaikka kopioita olisi liikkeellä oikealla ja vasemalla."

Miksi ihmeessä, jos Vasemmisto on kerran vihreitä vihreämpi?

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/251382...

Myös äänestäjää kohtaan on kohtuullista, että puolueiden ehdokkaiden vaalikonevastaukset menevät edes jotenkin yksiin lopullisen äänestyskäyttäytymien kanssa. Tässä vihreät ovat surkeasti hännillä. Ja vasemmisto tietty kärjessä.

http://www.kansanmuisti.fi/opinions/

Vihreät ottaa näissä vaaleissa turpaan, ja siitä alkaa tie takaisin marginaaliin.

Toimituksen poiminnat