Jukka Relander Järkivihreä

Eläkepommi ja miten se puretaan

Olin mukana ryhmässä, joka pohti suurten ikäluokkien eläköitymisen yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Onhan niitä. Huoltosuhde heikkenee kovaa vauhtia, kun töissä on vähemmän väkeä ja eläkkeellä entistä enemmän. Silti keskustelujen edetessä alkoi tuntua siltä, että puheet eläkepommista ovat liioiteltuja.

Valtiovarainministeriössä on heiluteltu yhteiskuntamme ikääntymisen hintalappua kuin pahaa silmää tai voodoonukkea, tarkoituksena säikyttää tuhlaavainen kansa tinkimään saavutetuista eduista. Ideana on ollut, että jos ladotaan tarpeeksi ikäviä lukuja pöydälle, hyvinvointivaltion purkuun saadaan uutta intoa – tai ainakin saadaan kasvatettua niitä päiväkotiryhmiä, joka tuntuisi olleen Raimo Sailaksen suurin ja ehkä ainoa vakava yhteiskunnallinen huoli viimeisten viiden vuoden aikana.

Asia ei kuitenkaan mene aivan näin. Monestakin syystä.

Ensinnäkin, eläkepommi rähähti jo. Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Parkkinen on laskeskellut, että eläkemenot nousivat yli kymmenkertaisiksi tultaessa 1960-luvulta uudelle vuosituhannelle. Suurten ikäluokkien eläköityminen tulee toki kasvattamaan eläkemenoja entisestään, mutta tulevien vuosikymmenten aikana tuo kasvu tulee olemaan aika vaatimatonta sen rinnalla, mitä on jo nähty. Eläkemenot kasvavat, mutta pommiksi niistä ei ole.

Toisekseen: kun eläkkeitä maksetaan, rahat eivät poistu kansantalouden kierrosta. Niistä tilitetään veroja valtiolle ja kunnille ihan siinä missä palkastakin. Ja välillisiä veroja peritään joka tekonivelestä, konjakkipullosta tai kuntopiiristä. Jos tulevat eläkeläiset eivät sullo ropojaan sukavarteen tai kiikuta niitä Espanjaan, eläkemenot eivät katoa kansantaloudesta yhtään mihinkään. Päinvastoin: kohta meillä on valtava joukko pirteitä, hyväkuntoisia ja kuluttamaan tottuneita eläkeläisiä, jotka käyttävät palveluita, kiikuttavat lapsenlapsiaan Linnanmäelle ja ostavat uusia tavaroita siinä missä ennenkin. Kaupoissa riittää väkeä keskipäivälläkin, ja teatterit saavat tuskailla näytäntöaikataulujensa kanssa, kun jo aamusta olisi tulossa porukkaa katsomaan, kuinka pesukoneista tehdään selvää suurella näyttämöllä.

Suuret ikäluokat tulevat synnyttämään ympärilleen uuden palveluteollisuuden, jos tilaisuuteen vain havahdutaan ajoissa. Perustettavat yritykset tulevat tarjoamaan työtä ja mahdollisuuksia meille eläkkeiden maksajille. Työtä on muutenkin yhä enemmän tarjolla. Viisaalla yhteiskuntapolitiikalla on tähdättävä siihen, että työttömyys painuu alle viiden prosentin. Se on ihan mahdollista, kun huomioidaan, että työelämästä poistuu lähivuosina satojatuhansia ihmisiä. Eläkemenot nousevat, mutta työttömyyden hoitoon käytetty summa on samaan aikaan saatava laskuun.

Suuret ikäluokat omaksuivat aikuistuessaan hyvin erilaisen elämäntavan kuin vanhempansa. Aivan samalla tavalla he tulevat luomaan myös erilaisen tavan olla eläkkeellä. Toivottavasti tuo tapa on mahdollisimman aktiivinen, terveyttä edistävä ja taloutta piristävä.

Eläkevelka on silti olemassa. Käytännössähän järjestelmä on sellainen, että ihminen säästää omasta eläkkeestään neljänneksen itse, kolme neljännestä taas peritään nyt töissä käyvien maksamista eläkemaksuista. Eläkettä ei siis ansaita, vaan se annetaan. Eläkevelka koostuu sitoumuksesta, joka on annettu: että se kolme neljännestä myös maksetaan.

Sitoumus on tehty meiltä maksajilta kysymättä. Sen allekirjoittamiseksi on tehtävä uusi sukupolvisopimus, vaikkapa näin: me, 1960–80-luvuilla syntyneet lupaamme maksaa ne maksut ja te, suuret ikäluokat, saatte puolestaan sitoutua seuraavaan:

Tarvitsemme laadukkaita mummolapalveluita. Jos lapsi on kipeä, toisen vanhemman on jäätävä kotiin. Kunnon flunssa-aalto tai korvatulehduskierre tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Niiden takia menetetään satojatuhansia työpäiviä joka vuosi. Teidän on tarjottava apua.

Lisäksi teidän on luvattava, että elätte aktiivista elämää, pidätte itsestänne huolta ja rakennatte vertaisverkkoja. Te vanhenette vääjäämättä, ja jossain vaiheessa vanhenevat ihmiset tarvitsevat apua. Teidän on turvauduttava myös toisiinne. Me emme aina ehdi paikalle, olemme näet töissä tienaamassa niitä eläkerahoja.

Käyttäkää palveluita. Kuluttakaa. Tilatkaa siivooja ja vaatikaa lähikaupalta kotiinkuljetuksia sitten kun niitä tarvitsette. Maksakaa siitä samalla kun voimme yhdessä vaatia, että kotiinkuljetukset liitetään kotitalousvähennysten piiriin. Tehkää töitä jos jaksatte. Tai vapaaehtoistöitä: kolmannen sektorin kansantaloudellinen panos on huomattava jo nyt, kasvattakaa sitä entisestään.

Ajatelkaa jälkeenne jääviä. Yhteiskuntaa on rakennettu 1960-luvulta lähtien teidän tarpeisiinne. Nyt teidän pitää ajatella, minkälaisen yhteiskunnan haluatte jättää jälkeenne. Aikaa on 2030-luvulle saakka.

Jos homma menee hyvin, eläkepommi voi jäädä suutariksi. Jos edes kohtalaisesti, kustannukset kasvavat paljon vähemmän kuin on pelätty ja peloteltu. Pahin vaihtoehtokin on mahdollinen, mutta se edellyttäisi saman tason suoritusta valtionjohdolta kuin olympiajoukkueellamme Vancouverissa. Onhan sekin näemmä mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

MerjaH (nimimerkki)
Sillä moni kosmetologikin tienaa leipänsä kun meikä-mummo astuu suoristeltavaksi, sitten 20 tai 30 vuoden kuluttua tai...noh...kumminkin. Ennusteilla on yksi taipumus, ne eivät yleensäkään mene putkeen. Valtavasti niihin kyllä voimavaroja käytetään, kumminkin yleensä tulee jokin tai joitain tekijöitä, jotka kaatavat hyvät suunnitelmat ja ennusteet. Niin se on ihmiselämässäkin. Jotkut asiat voivat mennä jopa PAREMMIN kuin on voinut kuvitella.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Palveluyhteiskunta toimii hienosti kun eläkeläiset sullovat roponsa sukavarteen tai kiikuttavat Espanjaan korvauksena palveluista. Espanjan lisäksi myös Kreikka ottaa lainaa surutta julkiseen kulutukseen - sinne siin hoidettavaksi. TVssä Tennilä paahtaa täysillä samaa soopaa mikä Kreikan on ajanut konkurssitilaan. Palvelut on rakennettava Suomeen - ei ympäri maailmaa: http://www.uusisuomi.fi/urheilu/85806-suomen-makihyppyvalmentaja-latasi-... Sijoitukset kotimaahankin pitää olla kannattavia jotta verottajalle jää muuta kuin varaton konkurssipesä: http://www.uusisuomi.fi/raha/85960-wto-maailmankauppa-romahti-rajusti
MattiMeikäläinen (nimimerkki)
...niin voimmeko hiemen jarruttaa sitä maahanmuuttoa? Ei ehkä tarvitakaan 100 000 uutta työntekijää suomeen....
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
EI SE MENE! 1. Eläkeläisiä nyt 1 500 000 Kohta tasan 2 000 0000 2. Työttömiä kohta 1 000 000 - Vanhat, Uudet / Tuoreet, Piilotetut, työttömyyskoulutuksessa, työharjoitteluissa, pakko - opiskelijat ja luopuneet yms, yms, yms,. 3. Vienti romahtaa 80% 4. BKT romahtaa 50% ----------------- - Valtion Verotulot romahtaa 50% --------------- 5. VIRKAMIEHIÄ ON 700 000 - Niistä puolet takahuoneiden verosyöttiläitä ---------- 6. NUORISOTYÖTTÖMYYS ON KOHTA 80% - Nyt OIKEASTI 40 % !! 7. Nuorten MASSIIVINEN MAASTAMUUTTO 8. IMF Sisään 9. Yövartijavaltio Ja käyttäytymistä ei voi muuttaa tunnetusti kuin erittäin konkreettisilla palkinnoilla tai ÄÄRIMMÄISELLÄ PAKOLLA! NE ei siis luovu MISTÄÄN jotka edut ne katsoo saavuttaneensa! VeliSynkkä Motto: Jumala tautia lisätköön!
Matti O Koskela (nimimerkki)
Eipä tuosta pessimismistä muuta kannata sanoa kuin, että kovasti vaivaa olet nähnyt pesimismiäsi puolustellessasi. Tulee mieleen, että siellä ollaan nyt kädet pystyssä huutamassa apua Inarin järven jäällä. Ja oikeestaan muu ei osu kohdalleen kuin kirjoittajan motto. "Jumala tautia lisätköön!" Housuunsa laskeminen kun lämmittää vain hetken. Relander sitä vastoin on oivaltanut erittäin hyvin rakentavan ja täysin mahdollisen tulevaisuuden kuvaamisen, historioitsija näemmä kykenee siihenkin. Velisynkän asenteella saisi erittäin hyvin ja kannattavasti toimivan yrityksenkin konkurssiin alle vuodessa. Sen verran kylmää kampittamista hänen elämänfilofiansa edustaa. Herra varjele meitä kaikilta kyynikoilta.
MerjaH (nimimerkki)
MURSU (nimimerkki)
heheh...kyllä kantsi katsoa, mut kuittaaks toi jotenki ton synkän Relanderin jutun....joka kyllä taas tota "ykstodistaayhtätoinentoista" lähes ton nykyisentiteellistason toisen ulottuvuuden ihmiselle käsittämättömien yhtälöiden tasoa. Nää alkaa olemaan uskon asiaa!
MerjaH (nimimerkki)
No kuule, emmie varsinaisesti tiä, ko hyppelen aina yli nuo yhteiskunnalliset analyysikohat. Mie olen saanu niistä tarpheekseni. Ja sitäpaitti, meät on jo mustavalko-tv:n ajoista opetettu olemhaan huolestunheita muka tästä yhteiskunnasta. Mieki olin tyär-kläppinä kovasti jo huolestunu siittä voivuoresta ko Helsingin herrat siittä niin huolestuhneina puhu. Sen mie vain sanon, että mistä Helsingin herrat on huolestunheita, non aina niitä vääriä asioita...totennäkösesti.
Jouko Heyno (nimimerkki)
Koko keskustelu "eläkepommista" on alun pitäen ollut pelkkää huijausta. Ajatus on pohjustettu teoriaan "huoltosuhteesta", so. siitä, kuinka monta tuottavassa työssä olevaa on kutakin eläkeläistä kohti. Koko homma perustuu amislaisten ekonomien houreisiin kuvitelmiin yhteiskunnasta liikeyrityksenä - hyvänä esimerkkinä Hankkenilta valmistuneet pankinjohtajat. "Huoltosuhde" oli vuonna 1900 taatusti "parempi" kuin vuonna 2000. Kuka haluaa vuoden 1900 elintason ja yhteiskuntarakenteen takaisin? Myös eläkeläiset ovat kuluttajia, ts. edustavat kysyntää, joka taas luo työpaikkoja. Eläkeläiset ovat kuluttajina yhteiskunnalle tasan yhtä tärkeä voimavara kuin "normaalitkin". Eläkepommi on aivan smaanlainen huuhaa-huijaus kuin "uhkaava työvoimapula", joka on "uhannut" Suomea viimeiset 30 vuotta. Se, että se(kin) on huijausta näkyy siinä, että päivittäistyöttömyys maassa on tällä(kin) hetkellä noin 670 000. Miksiköhän Relander(kaan) ei kirjoita tästä?
DS (nimimerkki)
Hajosin. Unohdit maailmanlopun, mustat planeetat, taivaalta tulevat tulisuihkut ja universumin olemassaolon lakkaamisen.
Visitor (nimimerkki)
Jos koko ihmiskunta päättää yhtäaikaa, että elämä, maailmankaikkeus ja kaikki ei voi olla totta, lakkaako silloin kaikki olemasta??? Täys OT, mutta oli pakko...
Vieras (nimimerkki)
Jos työssä ollaan 40 vuotta ja eläke olisi tuloista n. 60%: 1) Yrittäjän on maksettava 2000 euron kuukausieläkkeestään 40 vuoden aikana eläkevakuutusyhtiölle 336 000 euroa. (YEL) 2) Maajussi saa samaa eläkettä maksamalla 40 vuoden aikana 168 000 euroa. (MYEL) 3) Palkansaaja maksaa samasta eläkkeestä 64 000 euroa. (TYEL) Jotta pääsisi nauttimaan TYÖSSÄKÄYVIEN kustantamaa eläkettä: 1) Yrittäjän pitää elää eläkkeellä 14 vuotta 2) Maajussin 7 vuotta 3) Palkansaajan 2,6 vuotta.
Pig Face (nimimerkki)
Vain maksuosuuden verran lautasia joukoahosille ja muille ay-väelle eläkkeiden hallinnosta.
ollisaarinen (nimimerkki)
sillä työnantaja suorittaa palkkaan suhteutetun maksun yllämainitun lisäksi, minkä maksun voidaan katsoa menevän palkansaajalle kuuluvasta jalostusarvon osasta. Sen sijaan maajussit saavat tämänkin puoli-ilman maaemon 'hoidosta'.
Vieraskynä (nimimerkki)
Kansantaloustiede ja etenkin sen makroteoria on siitä kätevä apuväline, että sen avulla voidaan lakaista maton alle lähes mikä tahansa ongelma. Mitä väliä sillä on että julkinen paisuu kun virkamiehet maksavat veroja ja ostavat HK:n sinistä? Äärimmilleen nämä loogiset häränpyllyt on viety AY-liikkeen (onneksi) hajanaisissa kommenteissa, joiden mukaan lamankin aikana palkkoja on nostettava jotta ostovoima kasvaa. Nerokasta! Eläkekeskustelun ongelma on vähän siinäkin, että yksi puhuu aidasta ja toinen seipäästä. Rahoitusongelmasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä eläkejärjestelmän rahoitusta, joka on lievästi sanottuna haasteissa. Viimeksi Työeläkelaitosten Liitto teki omat tulevaisuuslaskelmansa vuonna 2007. Tuolloin Telassa tehtiin erilaisia skenaarioita oletuksella, että työllisyysaste kasvaa 3 %-yks, eläkkeellesiirtymisaika nousee 2,4 vuotta, ansiotason reaalikasvu on 1,75 % ja sijoitusten reaaalituotto on 4%. Telan laskelmissa ylläolevilla sinänsä aika optimistisilla tavoitteilla TyEL -maksu nousee vuonna 2026 noin 4 %-yks 25% tasolle. Yksi prosenttiyksikkö sijoitusten tuotossa vaikuttaa TyEL -maksuun noin 2 %-yks. Ajatuskin siitä että TyEL -maksun tapaiset suoraan työllistämisen kustannuksiin vaikuttavat sivukulut kasvaisivat 4-6 prosenttiyksikköä 10-15 vuodessa on aika karu - etenkin jos samaan aikaan vielä toivutaan edellisestä lamasta ja työttömyys säilyy korkealla. Kun työllistämisen kustannusten nousulla on paha tapa aiheuttaa työllisyyttä ja ennenaikaista eläköitymistä, kantokykyennusteesta näkee hyvin sen miten reippaasti tämä korttitalo tulee lähivuosina huojumaan.
Vieras (nimimerkki)
"Kansantaloustiede ja etenkin sen makroteoria on siitä kätevä apuväline, että sen avulla voidaan lakaista maton alle lähes mikä tahansa ongelma. Mitä väliä sillä on että julkinen paisuu kun virkamiehet maksavat veroja ja ostavat HK:n sinistä? Äärimmilleen nämä loogiset häränpyllyt on viety AY-liikkeen (onneksi) hajanaisissa kommenteissa, joiden mukaan lamankin aikana palkkoja on nostettava jotta ostovoima kasvaa. Nerokasta!" Näin se on ainakin näiden epärealististen ja lähinnä tarkoitushakuisesti omien etujen perusteluiksi haettujen makrotalousteorioiden sovellutusten osalta tämä asia. Toisaalta kuitenkin tässäkin ketjussa syytetään tätä synkistelijää sellaiseksi jonka asenteella ei mitään firmaa pidettäisi, ja firmoilla tarkoitetaan juurikin näitä mitä tahansa palvelualan pikkufirmoja. Eli mikropuolen oppeja makropuolelle tarjotaan ohjeeksi, vaikka ei ne niin vaan aina ole sovellettavissa ollenkaan(ei varsinkaan tämän nykyisen raha/pankki järjestelmämme oloissa). Ei kuitenkaan tulisi vähätellä niitäkään mahdollisuuksia mitä tällainen palvelupuolen kasvu voi tuoda. Vaikkakaan ei tällaisesta toiminnasta yksinään ole talouden ja elintason perustaksi, on sekin kuitenkin paljon parmpi kuin pelkän virkamieskunnan ja byrokratian kasvattaminen.
sailasfani (nimimerkki)
Eikös Jukka eläkepommi purettu kun otettiin käyttöön elinaikaindeksi jolla eläkkeiden taso sidottiin odotettavissa olevaan elinaikaan. Nyt kai halutaa pitää ihmisiä pidempään töissä jotta olisi enemmän niitä jotka oikeasti tuottavat lisäarvoa ja lisää varallisuutta kansatalouteen. Se vaan ei toimi niin että eläkeläinen ostaa kansalaispalkkaa nauttivalta muutaman tunnin palveluja ja molemmat pääosin elää julkisen vallan tuella. Pitää olla riittävästi ihmisiä oikeissa töissä jotta edes suurin osa nykyisestä hyvinvointivaltion palveluista voitaisiin pitää yllä myös jatkossa.
Zogg (nimimerkki)
Perintovero sataan prosenttiin, niin ei tule ongelmaksi sukanvarteen jälkipolville säästäminen. Ei ne neli-viisi-kuusikymppiset lapset sitä perintöään vanhempien kuukahtaessa oikeasti enää mihikään tarvitse. Vanhemmat törsätköön ansionsa itse.
Vie rahat (nimimerkki)
Kiitos kerrankin positiivisuuteen aidosti kannustavasta näkökulmasta. Tosiasiahan on,että maata kohti ollaan matkalla ihan jokainen. Miksi sinne ei voitaisi matkata myös positiivisella hyvämielellä? Ainakin niin kauan kuin se käy päinsä. Ikävää on se,että monien mummut asuvat kaukana lapsenlapsista. Halua auttamiseen ei varmasti puutu vaareiltakaan. Parasta jutussasi oli kerrankin oikea näkökulma Raimo Sailakseen. Hittoko minäkin olen jo kauan aikaa epäillyt, että se äijä ei ole tässä maailmassa. Ottakaa nyt hyvät ihmiset selvää siitä ukosta, onko hän mies paikallaan vai ei?
Niina (nimimerkki)
Näin juuri. Sailas ja muut vvm:n laskutikkuheput on kuin Suomen kiekkojoukkueen valmentajat. Valittaa kun porukka ei pelaa niin kuin me halutaan. Iso kuva ei näy millään sinne.
salakankee (nimimerkki)
he ovat eläkkeensä moneen kertaan tienanneet. Ongelmana ovat he, jotka eivät ole päivääkään töitä tehneet ja melkein suoraan koulun penkiltä viisataan eläkeputkeen, se on systeemin rasite
ollisaarinen (nimimerkki)
Ei se, että on elämänsä työtä tehnyt ja maksua maksanut tarkoita sitä, että maksua on maksettu riittävästi. Sitäpaitsi eläkekin on sitä suurempi mitä enemmän on työvuosia ja -tuloja. Relanderin näkemys on filosofille löysä. Kyllä rahat aina riittävät kunnes loppuvat: kysymys on tulonjaosta kansalaisten ja sukupolvien kesken. Tällä hetkellä keskituloinen ansiotulonsaaja maksaa noin 23 % tulostaan valtion ja kunnanveroja ynnä kelamaksuja. Samasta tulosta maksetaan noin 21 % eläkemaksuja. Kysymys on merkittävästä erästä minkä tulonjakovaikutuksen tulisi kiinnostaa muitakin kuin kakskannan salaneuvoksia.
gröna (nimimerkki)
Eiköhän me selvitä? On selvitty pahemmistakin. Ainahan se eläkkeellä oleva sukupolvi on vain kustannus ei mahdollisuus! Maanantain dokumentti työssäolevista jenkkieläkeläisistä kertoo paljon. Kilvoitellaan kaikkien kunnioittamisessa!
Ohto Tamminen (nimimerkki)
hyvä kommentti. Eli tiemme on vähän kuin Ruotsin: vauraus kiertää taskusta toiseen ja pysyy maassa. Toisaalta, kuten sanoit, työttömyyttä on saatava alaspäin, muuten rasitus keskiluokalle, joka valtaosan veroista maksaa, on sietämätön.
Vieras (nimimerkki)
Oletko alkanut epäillä Virallista Totuutta? Eläkepommi on kuin kommunismi horisontissa. Sitä mukaa kun sitä kohti kuljetaan se etääntyy. Eikä ketään kummastuta, että mitenkäs näin kävi... Ei kysytä, hartaina kuljetaan vaan... paimenen johdolla, kuin lammaslauma.
gröna (nimimerkki)
...mitä tarkoitat?
Harri Kivistö, Piraattipuolue (nimimerkki)
Vertaisverkkojen rakentaminen on kovin tuttu ja mieluisa konsepti monille nykynuorille. Olisikin todella hienoa saada varttuneemmatkin osallistumaan yhteisölliseen tiedon ja kulttuurin jakamiseen. Aktiivinen waretus ehkäisisi eläkeläisten syrjäytymistä ja lähentäisi isovanhempia ja lapsenlapsia. Vaikka tekniikka on toki usein kynnys, varmasti nuoret piraatit auttavat mielellään sen ylittämisessä, mikä edelleen lähentää sukupolvia. Korkeampi kynnys on arkaainen lainsäädäntö, mutta hyvällä tahdolla sekin este poistetaan =). Sharing IS caring.
Debatoija11 (nimimerkki)
ne varat tosiaan joutuvat kansantalouden kierron ulkopuolelle? Ja te virheät kovin näitä puolustatte ja haluatte lisätäkkin vaikka otamme nyt velkaa pää märkänä ulkomailta. Ja mitä tällä kehitysavulla saadaan aikaan muuta kuin se nykyinen alati paheneva väestöräjähdys maahanmuuton lisäksi. Onko se kestävää kehitystä vai mitä se on, Reaalimonikluttuuria ja tuhon tie. Miettisit nyt herranjumala vähähän sun touhuja. Muutakin kuin 10 miljoonaaa maahanmuuttajaa mitä?
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
Olen esittänyt selkeinä ja YKSISELITTEISINÄ lukuina tulevaisuus - skenaarioni, joka näyttää tulevaisuutemme TÄYSIN TOIVOTTOMANA! Juuri semmoisena kuin SOSIAALIFASISTIT ( SAK - SDP Parasiitit ) sen näköjään suunnittelivatkin! SE joka haluaa urputtaa vastaan esittämilleni luvuille voisi tuoda esille OMAT LUKUNSA ja perustelunsa! OK? ON ÄÄRIMMÄISEN VAARALLISTA JA ÄLYLLISESTIKIN TÄYSIN MATALAOTSAISTA PYRKIÄ NONSALEERAAMAAN NILJAKKAALLA POLIITTISELLA PROPAGANDALLA JA ALHAISELLA RETORIIKALLA ASIAA JOKA KOSKEE MEITÄ KAIKKIA JA JOHTAA MEIDÄT TAKAISIN VÄHINTÄÄN - 30 LUVUN ELINTASOON! Erityisen otettu olisin jos Jukkakin viitsisi vaivautua! VeliSynkkä Motto: Suomesta tulee taas Euroopan henkinen ja taloudellinen peräsuoli!
Brandheim (nimimerkki)
1 työntekijä elättää tällähetkellä kahta toimetonta. Kumpaa suuntaa luulette työntekijöiden määrän kasvavan kun maahan tulee lisää avuntarvitsijoita?
salakankee (nimimerkki)
vain laiska ei näe työtä missään ympärillään... palkan maksajista vain on pula
DS (nimimerkki)
Meillä on kohta loispommi, ja pohdin että miten siitä selvitään. MAAHANMUUTTAJAT TULEE TÄNNE TÖITÄ TEKEMÄÄN - 6% suomen somaleista käy töissä - MAAHANMUUTTAJAT PELASTAVAT SUOMEN JA PYYHKII PYLLYT VANHUKSILTA!
MURSU (nimimerkki)
Kyllä juu, justhan laitetaan porukkaa ulos jokapaikasta, ja samaanaikaan rallatetaan että pitää tuoda ulkoa vähintään kymmeiätuhansia mamuja jotta on työntekijöitä, samaanaikaan työttömyys kasvanut, nuorisotyöttömyys huipussaan, eikä kukaan tiedä oikeita lukuja koska: osa työllisyys kurseilla, koulutuksessa, työllistämis-työssä jne, luku on sadoissatuhansissa...mutta paljon?!? Miettii väkisin, mikä yhtälötieteenhaara tää on...ei löydä tähän juonta...kuka nyt kusettaa ketä?? Aikoinaan kun olin puheissa työttömyyskurssin vetäjän kanssa että monikohan näistä oikeasti työllistyy kurssin johdosta tai avulla, kun ne jotka ovat sen tasoisia että työllistyvät itsekin jos se mahdollista, ja loput niin raihna-porukkaa etteivät minkään kurssin avulla työllisty.Ihmettelin että rahaa palaa. No sillä ei kuulemma niin väliä kunhan saadaan kiintiöt täyteen jo EU:nkin takia!
Neuvos (nimimerkki)
Mikäli nuoret voidaan järkevästi työllistää , niin eläkepommia ei tule se tulee työttömyydestä.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
[lainaus]Olin mukana ryhmässä, joka pohti suurten ikäluokkien eläköitymisen yhteiskunnallisia vaikutuksia.[/lainaus] Olisit käynyt vanhainkodissa vaikka syöttämässä pari mummoa, vaihtamassa pari vaippaa niin sinusta olisi kerrankin ollut jotain hyötyä.
Vieras (nimimerkki)
Älä liikaa vaadi. Ei älyköt siihen kykenisi. Älykköiden tehtävänä on julistaa älyään kun oivaltavat jonkun kaarenpätkän todellisuudesta. On se niin iso asia.
Eric (nimimerkki)
Suomen väestörakenne on ollut sama jo vuosikymmenet. Sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien jälkeen syntyneet ikäluokat ovat olleet lähes puolet pienempiä sen jälkeen. Meidän "viisaat" politikot vain eivät ole viitsineet tehdä mitään aiemmin tämän väistämättömänä tulevan ongelman helpottamiseksi. Jos asiaan olisi havahduttu esim. 20 vuotta aiemmin, suuret ikäluokat olisivat suurella volyymillaan ja pienillä lisämaksuilla ehtineet kerätä aikamoisen kassan tämän pommin helpottamiseksi. Mitään ei kuitenkaan tehty. Kaikki on kaadettu jälkipolvien niskaan. Jopa niin, että vieläkin suurille ikäluokille luvataan samat eläkekassan kannalta epärealistiset eläke-edut. Nuorempien osaksi jää maksajan rooli. Siinä "eläkeuudistus" yksinkertaisuudessaan. Suomen eläkejärjestelmä on kuin pyramidisijoitus. Se toimii luvatusti vain silloin kuin mukaan tulee lisää sijoittajia. Kun sijoittajat vähenevät, pyramidi romahtaa.
Juhani Puikkari

Älä sie puhele kuule ennenkuin tiedät tilastoja ja faktoja. Höyryä vaan muuten tullee suusta.

Mikä on odotettavissa oleva keski-ikä nykyisellä alkoholistoitumisasteellamme? 80 ja risat. Siis keskimäärin 18 v eläkeikää. Onko se paljon? Onko se nyt sen kummempi kuin että lapsuus kestää 18 vuotta ja löytyyhän siihenkin aina rahat! Opiskelu kestää vielä sen päälle 7 vuotta ja siihenkin etsitään rahaa jostakin.

EdisPearl (nimimerkki)
Mutta en pysty millään uskomaan Relanderin "positiivisuuteen." Ihan ensimmäisenä tulee mieleeni eräs hyvin tärkeä ja koko ajan vain kasvava määrä mielenterveyspotilaita. Kaikki ihmiset väestömme keskuudessa eivät ole tyypillisiä "pärjääjiä" ja "hyviä veronmaksajia". Suomeen on nyt jo kasvanut ikään kuin oma "paarialuokka", johon tulee joka päivä vain lisää "jäseniä." He ovat syrjäytyneitä, joilla eivät nyt siivet kanna mihinkään. Blogi on hyvä, mutta ikävä kyllä aivan liian positiivinen. Noinhan sitä tietetenkin toivoisi asioiden olevan ja tulevan, mutta se on nyt "mission impossible." -EP-
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
SOSIAALIFASISTINEN LUUKKUKANNUSTUSJÄRJESTELMÄ TUOTTAA KANSANDEMOKRATIASSAMME n.30% ERITASOISIA PUDOKKAITA. Kun ikäluokka on 60 000 niin se tarkoittaa vuosittain n. 20 000 nuorta elätetävää. Yksi syrjäytynyt maksaa elinaikanaan pelkkinä verotulojen menetyksinä 1 000 000€ Aikuisia psyykenlääkkeidenkäyttäjiä on 500 000 Alkoholisteja on 700 000 Köyhiä 700 000 Tulonsiirtojen varassa eläviä 1 000 000 Maasta muuttavat Koulutetut Nuoret nyt 10 000 ! Pian puolet suorituskykyisistä! LOPUT ON VIHAMIELISTÄ PUHUMATONTA JA PIISKATTUA MULLITURPAPORUKKAA! Kansandemokratiamme tulevaisuus vetää kovankin jätkän hiljaiseksi! VeliSynkkä Motto: Go to WEST my Boy! - Go to WEST!
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
KATTAMATTOMAT ELÄKEVASTUUT OVAT SIIS + - 400 MRD!? Tästä erittäin suuri osa täysin rahastoimatonta Valtion ja Kuntien tavaraa! Ja lisäksi KANSALLINEN VELKAMME ON 500 MRD! Valtio, Kunnat, Yksityiset, Yritykset ja Korporaatiot. - Tulevalla 5% korkokannalla korkorasitus vuodessa 25 MRD! AUTS! YHTEENSÄ 400 + 500 = 900 MRD ! HURRAHH!! - Ja korot 25 MRD! VeliSynkkä Motto: Sailasta sanoopi Raimo Sailas! - Hyvästi suurten ikäluokkien eläkkeet!
1864512 (nimimerkki)
Minulla on sellainen käsitys että näitä ongelmia tullaan hoitamaan lähinnä uutta katteeetonta velkarahaa kehiin ottamalla ja inflaatiolla(Jo siksikin näin kun jenkit oman raha/pankki- järjestelmänsä puitteissa kuitenkin päätyvät tekemään näin, ja jotta ei siksi € kallistuisi liikaa $ nähden ja aiheuttaisi ongelmia vientiteollisuudelle). Eli numeraalisiin eläkkeiden huononnuksiinkaan ei tulla päätymään eikä liioin sosiaalietujen heikennyksiin joskin tietenkin realisiin. Tätä tullaan tekemään kauttta euroopan. Kurjistuminen ja köyhtyminen tulee siis tapahtumaan vähän hiipimällä. Se tässä näin mennen tulee olemaan että tuota kauhistelemaasi realikorkoa ei tästä alati kasvavasta velasta kovin paljon millekkään taholle tulla maksamaan. Mitä taas tulee itse velan määrään, niin ei sillä ole mitään merkitystä kun kyseessä on katteeton raha tai pelkät numerot jossain, ja aina se entinen velka myös sulaakin realiarvoltaan kun uutta rahaa kehiin otetaan. Se on selvä että jos meiltä yhtäältä luonnonvarat tai varallisus ja/tai kyvykäs nuori tai paremminkin yleensä taloudessa tuottavissa töissä aktiivinen väki vähenee suhteessa muuhun väestöön tietää se tavalla tai toisella köyhtymistä realitermeissä. Ei tällaista millään numerokikkailulla voi välttää muuta kuin korkeintaan vähäksi aikaa kunnes asia paljastuu.
Juhani Puikkari

Mitäs heilutat keppiä (400 miljardia) jota kätesi ei jaksa kannatella, saati sitten älöysi. Mölyähän tuosta vain tulee.

Rupea opiskelemaan edes ekonomiksi ja erota vaikak mikro- ja makrotaloustiede toisistaan sen seurauksena. - Sitten tule takaisin teennäisine tai tosine synkkyyksinesi!

Eihän tämän nyt pitänyt olla ölömölöpalsta!

Mies vailla tasa-arvoa (nimimerkki)
Yrittääköhän Relander nyt Vappu Taipaleen, ja parin muun tuohon ryhmään kuuluneen sosialistin kanssa kaunistella totuutta? Kyllä esimerkiksi -90 luvun lamassakin ne työttömät sen rahan pistivät takaisin kiertoon, mutta ei se mitään auta. On kysymys siitä, että mikä on huoltusuhde. Jonkun täytyy tehdä se raha, leipoa se kakku. Kyllä sitä jokainen jakaa osaa juhlapuheiden kera. - http://www.taloussanomat.fi/raha/2010/01/24/elakkeista-on-luvattu-liikoj... Eläkejärjestelmä ajautuu talouskriisiin, täräyttää asian kiertelemättä eläkejärjestelmän keskeisiin vaikuttajiin vuosikaudet kuulunut Tarmo Pukkila Eläkesäätiöyhdistyksen ESYtieto-jäsenlehden tuoreessa numerossa. Pukkila tietää, mistä puhuu, sillä hän on 16 viime vuotta ollut eläkealaa säätelevän sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja. "– Parin vuosikymmenen kuluttua eläkkeellä on 600 000 suomalaista enemmän kuin nyt, ja samaan aikaan työikäisten määrä supistuu sadoilla tuhansilla, tiivistää Pukkila ongelman ytimen. Pukkilan mukaan eläkejärjestelmä on menossa aikaan, jolloin eläkemeno ylittää maksutulon. Tämä on hänen mukaansa uusi tilanne, jollaiseen järjestelmä ei ole varautunut. Vankkaa taustatukea kriittisille arvioille löytyy esimerkiksi Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja rikkaiden teollisuusmaiden järjestön OECD:n laajoista tutkimuksista, joissa ne ovat jo vuosien ajan korostaneet eläkejärjestelmien huutavaa uudistustarvetta. - Laskekaapa tähän päälle se, että ennenaikaisten työkyvyttömyyseläkkäiden määrä on noussut koko ajan räjähdysmäisesti -ja luku on jo noin 25 000/per vuosi. http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/444/11032009.htm "Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuu tai pääsee noin 25 000 henkilöä vuodessa." ´ Tämähän tekee esimerkiksi 20 vuodessa 500 000 työikäistä ihmistä lopullisesti pois työelämästä. Enemmän siis kuin pahimmassa -90 luvun lamassa oli työttömiä hetkellisesti. - Sekä laskekaa tähän päälle se, että hoitajat kiristivät itselleen juuri 24% palkankorotuksen, ja nyt tämä ilmiö on levinnyt joka puolelle julkista sektoria. http://www.verkkouutiset.fi//index.php?option=com_content&view=article&i... "Suomessa verotuloin kustannettavan julkisen sektorin tuottavuus on ollut viime aikoina pikemminkin aleneva kuin nouseva. Palkat eivät kuitenkaan ole laskeneet, vaan päinvastoin nousseet - ja vieläpä enemmän kuin yleisen tuottavuuden määrittämä palkkakehitys. Vuoden 2007 syksyn palkkakierroksen seurauksena julkinen sektori otti jopa palkkajohtajan roolin: viime vuoden loppuun mennessä kunta-alan palkat nousivat korkoa korolle laskettuna keskimäärin 11,7 prosenttia. ...Myös hyvinvointipalvelujen kysyntä ja laatuvaatimukset kasvavat elintason nousun myötä... Hyvä kysymys on, kuinka kireäksi verotus voi mennä ennen kuin hyvinvointivaltion kannatuspohja alkaa rakoilla: palvelun kustantajat ja niiden käyttäjäthän eivät likikään aina ole samoja henkilöitä...SUOMEN PANKIN tutkijoiden laskelmien mukaan julkisen talouden rahoitusvajeen kattaminen pelkästään veronkorotuksilla nostaisi 2030-luvulla kokonaisveroasteen nykyisestä runsaasta 41 prosentista yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Näin pitkälle tuskin on tarpeen - tai edes mahdollista - mennä...Jos velkaantumista ei saada hallintaan, valtio joutuu lainaamaan rahaa myös velan korkojen maksamiseen. Tähän kierteeseen joutuminen romuttaisi varmasti nykyisenkaltaisen hyvinvointivaltion." - Ja tosiaa Jukka. Nykyaikaiset vanhukset vaativat nykyään yhä enemmän -nimittäin verorahoista maksetulta julkisen sektorimme vanhusten hoidolta, sekä terveydenhuolloltamme. Lääketiede ja hoidot kallistuvat hurjaa vauhtia. - Eli kyllä tämä feminismistä johtuva maailman nopein syntyvyytemme romahtaminen tulee myös romuttamaan hyvinvointivaltiomme pohjan. Tästä voimme olla varmoja, jos omaamme hiemankin matemaattista päätä. Tai uskomme vain maamme parasta asiantuntijaa, Pukkilaa tai maailmanpankkin ekonomisteja, IMF, OECD:ta ym. He ovat kyllä ottaneet huomioon sen seikan laskuissaan, että raha palaa aina takaisin kiertoon. Tosiasioiden tunnustaminen on välillä vaikeaa, jos olemme kasvaneet kulta lusikka suussa. Ja vielä PS. Ei hallitus lapsia tänne voi synnyttää. Nyt täytyy unohtaa nämä tyypilliset marxilaistyyliset syytöksemme, ja kääntää katse feminististen naistemme suuntaan, jos syyllisiä haetaan. Sen lisäksi, että naiset eivät ole nyt synnyttäneet lapsia ollenkaan tarpeeksi, he tutkitusti myös kuluttavat joka vuosi noin 12 miljardia verotuloja enemmän kuin tekevät. Ei eduskunta mikään taikuri voi olla. Edessä on vaikeita aikoja.
Matti V (nimimerkki)
"Huoltosuhde heikkenee kovaa vauhtia, kun töissä on vähemmän väkeä ja eläkkeellä entistä enemmän." Jukka, Jukka, Jukka, ymmärräthän toki, että huoltosuhdetta voi parantaa vain sillä, että TYÖPAIKKOJA lisätään? EI MILLÄÄN MUULLA. Toistan. EI MILLÄÄN MUULLA. Huoltosuhde EI PARANE sillä, että eläkeikää nostetaan ja nuoret ovat kortistossa. Koska ihmisten ikä kasvaa, on työmarkkinoiden ulkopuolella vääjäämättä entistä enemmän ihmisiä. Kun eläkeläisten määrä kasvaa reilusti, huoltosuhteen voisi pitää ennallaan vain lisäämällä lähes yhtä hurjasti uusia työpaikkoja. Me emme tule keksimään yhtään mistään satojatuhansia uusia työpaikkoja niiden entisten lisäksi, jotka meillä oli vielä reilu vuosi sitten. Niinpä huoltosuhde laskee vääjäämättä, pakonomaisesti, ehdottomasti ja aivan varmasti. Huoltosuhdetta ei voi parantaa tuomalla maahan ihmisiä eikä sillä, että ihmisiä estetään lähtemästä eläkkeelle.
Viraton (nimimerkki)
Realanderin kannattaisi välttää viimeiseen asti talouden asioista kirjoittamista, koska hän ei ole selvästikään jaksanut asiaan perehtyä. On käynyt ilmi ennenkin.
Vieras (nimimerkki)
on varallisuutta jotain 130 miljardia. Jos se raha tuottaa esim. 5 % vuodessa, kasvaa pääoma 6,5 miljardia / vuosi. Lisäksi duunarit maksavat eläkevakuutusmaksuja jatkuvasti miljardikaupalla enemmän mitä eläkemenot on vuodessa, tarkoittaa se sitä, että eläkepommi ei tosiasiassa ole lähellä. Toinen asia on se, että eläkevakuutusyhtiöt ovat hoitaneet pääomaansa pari viimeistä vuotta niin huonosti, että viimeaikainen kurssinousu ei ole vielä tuonut menetettyjä rahoja takaisin. Siis nyt olisi syytä heittää epäonnistuneet pomot pihalle ja ottaa uudet töihin ja laittaa eläkevakuutusyhtiöt erittäin tarkaan syyniin siitä minne rahansa laittavat. Pommia ei siis ole, eikä tule kun pääomaa hoidetaan hyvin. MOT
hanari (nimimerkki)
Kun Suomi tuunasi valtiontalouttaan EURO kuntoon, eläkeyhtiöt ostivat valtion velkakirjoja älyttömillä ehdoilla. Toisinsanoen valtion velkaa siirrettiin eläkeyhtiöille. Nyt on aika tehdä vastapalvelus. Veli velkaa ottaessa, veljenpoika kun on takaisinmaksun aika?
LT (nimimerkki)
Relanderin ohjeet ovat hyviä ja ystävällisellä tavalla ylhäältä alas katsovia. Hän ei vain taida tietää, että ne mummot ja ukit, jotka pystyvät hoitamaan lastenlapsiaan tarvittaessa, tekevät myös niin. Se on itsestäänselvyys. Nyt jo säästetään valtava määrä työpäiviä. Lisäksi monet eläkeläiset harrastavat kulttuuria, käyvät teattereissa, konserteissa, lukevat ja tekevät kaikenlaista älyllisesti kiinnostavaa. Jos näitä asioita ei ole nuoresta harrastanut, tuskin niihin kiinnostusta löytyy vanhempanakaan. Myös keskinäinen avunanto on tavallista. Sitten tämä kuluttaminen. Aika monen eläkeläisen on tultava toimeen alle 1000€n eläkkeellä. Heidän eläkkeensä menee ruokaan, vuokraan ja lääkkeisiin. Vain rikkaat voivat käyttää kotitalousvähennystä ja kuluttaa. Tunteekohan Relander muuten yhtään köyhää eläkeläistä? Ehkä hän ei tiedä, että sellaisiakin on olemassa ja paljon.
tuskaapaatissa vm. 80 (nimimerkki)
"Aika monen eläkeläisen on tultava toimeen alle 1000€n eläkkeellä. Heidän eläkkeensä menee ruokaan, vuokraan ja lääkkeisiin. Vain rikkaat voivat käyttää kotitalousvähennystä ja kuluttaa." Alle tuhannen euron eläkeläiset siis elävät kädestä suuhun ja käyttävät sen kaiken juurikin peruskulutukseen. Verot niistäkin maksetaan ja eläke palautuu täysimääräisesti kiertoon. Nyt kyse onkin siitä, että keskituloeläkeläinen käyttäisi rahaansa kulutukseen, eikä säästä oman hauta-arkun kustannusta / hautauskujaan varten. Ja sama pätee rikkaisiin eläkeläisiin, että panevat sitä rahaa kiertoon, eikä istu minkkiturkki päällä kartanonsa olohuoneessa 14 asteen lämpötilassa. Persaukiset ovat aina menneisyydessä, ja tulevat aina tulevaisuudessa, kuluttamaan kaiken mitä käsiinsä saavat. Näin ollen heidän osaltaan verotulot tulevat jo kiertoon. Keski- ja hyvätuloisille nämä alkuperäisen jutun kirjoittaneen aneet on tarkoitettu. Ja uskokaa pois. Kyllä sitä 1000€+ eläkeläistä riittää tässä maassa tulevaisuudessa.
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
##jaapa 9:24 1864512 Minulla on sellainen käsitys että näitä ongelmia tullaan hoitamaan lähinnä uutta katteeetonta velkarahaa kehiin ottamalla ja inflaatiolla. Eli numeraalisiin eläkkeiden huononnuksiinkaan ei tulla päätymään eikä liioin sosiaalietujen heikennyksiin joskin tietenkin realisiin. Tätä tullaan tekemään kauttta euroopan. Kurjistuminen ja köyhtyminen tulee siis tapahtumaan vähän hiipimällä.## VELANOTTO loppuu kuin seinään heti kun: 1. Suomen valtionvelka on n. 100 MRD! 2. Espanja, Italia, Kreikka, Englanti, Irlanti, Baltia ja RUOTSIKIN on BEILAUTISSA! Tällöin 2 000 000 ELÄKELÄISTÄ saa lapun kotiin, että, TÄTEN... VeliSynkkä Motto: ÄLÄ USKO HARHAISIA IDEALISTEJA!
VeliSynkkä1 (nimimerkki)
##Eläkeyhtiöillä 11:12 Vieras (kirjautumaton) on varallisuutta jotain 130 miljardia. Jos se raha tuottaa esim. 5 % vuodessa, kasvaa pääoma 6,5 miljardia / vuosi. Lisäksi duunarit maksavat eläkevakuutusmaksuja jatkuvasti miljardikaupalla enemmän mitä eläkemenot on vuodessa, tarkoittaa se sitä, että eläkepommi ei tosiasiassa ole lähellä.## Pitäisi olla: Eläkeyhtiöillä on LASKENNALLISTA varallisuutta 130 miljardia. Joka koostuu kolmesta erästä: Osakkeet, Asunnot ja Businesstilat ( CRE ). Näitten Arvolle ja Tuotolle tapahtuu SUURLAMASSA seuraavaa: 1. Kaikki OMAISUUSARVOT romahtavat 60 - 80%! 2. Vuokratuotot vähintään - 50%. 3. CRE tiloista tyhjenee ( Vacancy Rate ) puolet. PYSYVÄSTI! 4. Eläkevakuutusmaksut kuihtuvat 1 000 000 Työttömyyden takia äärimmäisen mitättömiksi! 5. Poistot vievät tuotot miinusmerkkiseksi!! ----- 6. Sosiaalifasisti KANSALLISTAVAT eläkehtiöiden omaisuuden viimehädässä 700 000 Virkamiehen palkkojen maksamiseen! VeliSynkkä Motto: Itsepetos on pahin petoksen muoto!
Juhani Puikkari

Velipuoli synkistelee tarkoituksella. Älä anna laman tulla eli älä kannata/äänestä oikeistoa, joka sallii finanssikeinottelun, joka on kaikkien lamojen äiti! Alapa lukea taloustieteen peruskirjallisuutta ja luovuta sininen jäsenkirjasi heti pois!

Reissumies evp (nimimerkki)
Hallitus yrittää sumuttaa äänestäjiä perustelemalla työuran pidentämistä tulevalla työvoiman puutteella. Jokainen näkee, että tämä ei pidä paikkaansa - työpaikkoja ei ole, eikä lähiaikoina tulekkaan. Kysymys on eläkeyhtiöitten pelastamisesta, eikä mistään työvoimapulasta ym. Niillä kun ei ole varoja eikä haluja hoitaa eläkevastuitaan. Puhutaan nyt siitä mistä on kysymys - eläkkeiden leikkaamisesta.
jormatapio (nimimerkki)
Kun Suomen pohjavesiä ollaan jo siirtämässä EU-maiden suuryritysten omistukseen, niin on vain ajan kysymys, milloin työeläkeyhtiöissä olevat varat annetaan EU:lle. Rahanreikiä riittää sillä(kin) tasolla. Kuntatasolla harkinnanvarainen toimeentulotuki maahanmuuttajille on jo syönyt vanhustenhoidon varat. Kaikki tapahtuu laillisessä järjestyksessä edustuksellisen domokratiamme kautta. Äänestäkää jatkossakin virheitä naisia!
Haamu (nimimerkki)
Sä elät kyllä jossain haavemaailmassa. Sinänsä toi skenario on todellinen, mutta siihen saatava raha ei synny siitä, että verorahat vaan kiertää Suomen sisällä kehää. Se vetää koko tolta idelta pohjan, että vienti on jo romahtanut eikä iso juna teollisuuden katoamiseksi ulkomaille ole vielä kuin vasta kiihdytysvaiheessa.
salakankee (nimimerkki)
että ikänsä työtä tehnyt ja eläkettä tienannut kuolee aika pian sen jälkeen on kun on siirtynyt eläkkeelle ja tässä järjestelmässä raha jää eläkekassalle. Tämähän on kauhea vääryys, raha kuuluu sille joka sen on tienannut, ja hänen kuollessaan sen pitäisi olla kuolinpesän omaisuutta, ei kasvottoman eläkekassan. En siedä katsoa enää tv:stä erään suuripäisen eläkepomon maireaa hymyä, koska hän ihka selvästi nauttii tästä hullusta systeemistä ja menee aina haastattelun jälkeen hyppimaan takahuoneeseen rahakasan päällä kuin kuin Roope-Aankka. Se on just sellainen.
HERÄTYS (nimimerkki)
"Käytännössähän järjestelmä on sellainen, että ihminen säästää omasta eläkkeestään neljänneksen itse, KOLME NELJÄNNESTÄ taas peritään nyt töissä käyvien maksamista eläkemaksuista. Eläkettä ei siis ansaita, vaan se annetaan. Eläkevelka koostuu sitoumuksesta, joka on annettu: että se kolme neljännestä myös maksetaan." - Miten tämä voi toimia, kun huomioi sen, että pian on tuo 600 000 ihmistä enemmän eläkkeellä ja 300-500 000 työikäistä ihmistä vähemmän? Syntyvyytemme on siis romahtanut suhteellisesti maailman pahiten feminismin ansiosta, jollei joku vielä tiennyt. Eli jos pian tilanne on vaikkapa se, että eläkkeellä on 1,25 miljoona ihmistä ja töissä 2,5 miljoonaa ihmistä, niin ... (tämä siis suuntaa antavana, matemaattisena esimerkkinä) Tällöinhan näiden työntekijöiden palkan verotuksesta pitäisi mennä 30-50 % pelkästään siihen, että saataisiin eläkkeet hoidettua? Ja kaikki muu verotus vielä päälle. Huoltosuhteen romahtamisen takia pian Suomessa reilu 2 miljoona ihmistä hoitaa 3 miljoonan ihmisen elämän ja tuhlailun. Sekä maksaa samalla huikeaa valtion velkaamme pois. Ei tule kesää. - Jo nyt kun talouskasvu vain hieman aleni, niin pidämme heti taloutta pystyssä velkarahalla. Miettikää nyt. Eli talous ei toimisi tällaisenakaan pitkässä juoksussa. Lisätkää siihen tuo 600 000 ihmistä tukien varaan lisää, ja satoja tuhansia pois tekemästä rahaa.
Vieras (nimimerkki)
eläkepommilla. Kukaan ei kuitenkaan näytä tietävän tarkalleen kuinka paljonko eläkevakuutusmaksuja on jo kerättynä, miten ja minne rahat on sijoitettu ja kuinka paljon maksuja kerätään vuosittain lisää. Kansalaisilta selvästi pantataan oleellista tietoa. Kukaan ei halua antaa tarkkoja tietoja luettavaksi. Odottaisin tietoa eläkevakuutusyhtiöiden kassatilanteista, sijoitetun omaisuuden käyvästä arvosta, oli se sitten pörssiosakkeita, tai kiinteistöjä ym., vuokratuotot, osinkotulot jne. ja että kuinka paljon kassaan tulee vakuutusmaksuja ja kuinka paljon niitä maksetaan ulos. Minusta näissä asioissa ei voi vedota liikesalaisuuteen. Valtiovarainministeriö maalailee uhkakuvia, mutta ei kuitenkaan kerro tarkalleen minkälaisilla tiedoilla se on esityksensä laatinut, ja se vielä, että eläkerahat on ripoteltu niin moneen paikkaan, että niistä ei pirukaan ota selvää. Oma arvioni on, että eläkekassoihin tulee rahaa reilusti yli 20 miljardia euroa vuodessa maksuina ja sijoitetun pääoman tuottoina. Olenkohan aivan väärässä?
Juhani Puikkari

Kyllä sinä olet oikeassa, että nyt eläkekassaoissa on tuntematon määrä (?) rahaa, ja koko ajan kertymä on plussan puolella, ei kulutuksen. Näitä tietoja ei haluta tavallisen laskentataitoisen "insinöörin" tietoon, jotta kaikenlainen huuhatus asian tiimoilta voisi jatkua. Jotta voitaisiin pelotella järjestelmän tulevan vaaravyöhykkeeseen milloin milläkin vuosikymmenellä ja sen varjolla voisivat oikeistopuolueet alkaa "yksityistää" eläkevakuutusjärjestelmäämme. Toisin sanoen tuhota sitä mikä on vaivalla aikaan saatu.

Älkäämme uskoko noita pelottelijoita, vaan vaatikaamme laskelmat pöytää kaikista epävarmuuskertoimista huolimatta!

Kuka näitä tietoja nyt panttaa julkisuudelta, lehdistöltäkin? Se mies, ei kai nainen, meidän pitäisi saada suurella joukolla kiinni ja pyytää lähikapakkaan ylenmääräiseen kestitykseen.

Tietääkö kukaan hänen suurinpiirteistä osoittettaankan? Miten iso piiri näitä sisäpiiritietäjiä on siellä? Kuka komentaa ketä?

Gc (nimimerkki)
Se on kaikissa sivistymaissa, jopa niin erilaisissa kuin Ruotsi ja Yhdysvallat. Suomessa ei, tietenkään. Eikä siitä nyt niin hyötyä olisikaan kenellekään juuri meidän tilanteessa, vaikka muualla asia onkin niin. Siitä on nähkääs Eläketurvakseskuksen työryhmä tehnyt oikein tutkimuksen, joka kuitenkaan tuskin on akateemiseen tyylin on vertaisarvioitu. Tultiin siihen johtopäätökseen, että eläkekatto tulisi kalliiksi ja nostaisi eläketurvamaksuja ziljoonan muun haitan ja tasan nollan hyödyn lisäksi. Tätä ei tutkimuksessa sanottu, mutta on myös 110 prosenttisen todennäköistä että selvityksen tekijät itse eivät olisi hyötyjiä eläkekatossa - vaan 110 prosenttisen varmasti päinvastoin. http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/11/elakekatto_ei_saa_kan... PS. Ainoa pointti oli pointti kannustin vaikutuksesta työurien pitentämiseksi, mutta tälle olisi oikeakin ratkaisu eli eläkeiän nosto.

Toimituksen poiminnat