Jukka Relander Järkivihreä

Kakkospuolue ei välttämättä nouse hallitukseen

Kakkospuolue ei välttämättä nouse hallitukseen

 

Pääministerin nimi on keskustan korkean kannatuksen takia ollut selvillä jo pitkään. Paremman puutteessa sekä viestimet ja puolueet ovat viritelleet valtionvarainministerivaaleja, ajatellen, että valtion kassankirstun avaimet annetaan automaattisesti kakkospuolueen puheenjohtajalle.

 

Viestimet ovat saaneet väännettyä asetelmasta jännitystä, ja kakkospuolueeksi tarjolla olevat ovat voineet kertoa äänestäjilleen, että jos ette äänestä meitä, tulee joko porvarihallitus tai auringonlaskun meininki. Lisää virtaa spekulaatiot saivat tuoreesta Ylen gallupista, jonka mukaan näytti siltä, että perussuomalaisetkin ovat tyrkyllä kakkospaikalle.

 

Kakkospaikalla on välilä vain, jos oletamme että Juha Sipilä on tyhmä. Minä en usko että hän on, joten todellisuudessa on ihan sama, mikä näistä puolueista on kakkonen ja mikä on kolmonen. Sipilä sanoi sen itsekin Ylen viimeisessä tentissä: kakkospaikka ei ratkaise, vaan ohjelmat.

 

Kokoomus, demarit ja perussuomalaiset päätynevät vaalituloksissa sen verran lähelle toisiaan että Sipilä pääsee kilpailuttamaan mieleisensä kumppanin. Sipilän esittämä ajatus siitä, että ohjelma ratkaisee tarkoittaa selkokielellä sitä, että hallitukseen pääsee, jos allekirjoittaa Keskustan laatiman hallitusohjelman. Veikkaan että Säätytalon neuvottelut tulevat sujumaan ennätysajassa.

 

Ei ole olemassa minkäänalaista riskiä siitä, että Kokoomus ja demarit alkaisivat koota hallituspohjaa keskustan selän takana. Keskustalla on tässä nyt kaikkien valttien lisäksi värisuora, täyskäsi ja kolme samaa jätkähailla, ja se tulee myös korttejaan käyttämään.

 

On syytä toivoa, että hallitusohjelmasta ei tule kovin yksiytiskohtaista. Suuntaa-antava linjapaperi mahdollistaisi se, että Keskusta ei pääse sementoimaan valtapoliittista monopoliasemaansa neljäksi vuodeksi kerrasta, vaan hallituksessa mukana olevat puolueet voisivat paremmin vaikuttaa toteutuvaan politiikkaan pitkin matkaa. Tämä saattaisi olla myös keskustan etu, sillä todellisuuden muuttuessa ympärillä pitää voida reagoida. Se, jos mikä, pitäisi oppia työnsä päättävästä hallituksesta.

 

Itse toivon, että kahden suuremman puolueen rinnalla hallituksessa nähtäisiin myös vihreät, rkp ja ehkä vasemmisto, tosin viimeksimainittu ei taida maistua Sipilälle. Tämä pitäisi perussuomalaiset opposisiossa, ja mahdollistaisi paremman ympäristöpolitiikan.

 

Vihreällä hallituspolitiikalla on nimittäin ollut vaikutuksensa. Kun lähdimme hallituksesta syksyllä, pitkään valmisteltu soidensuojeluohjelma romutettiin heti, ja hyvin pian sen jälkee nousivat esiin turpeen veron laskeminen, Kollajan allashanke, koskiensuojelulain avaaminen ja ympäristöministeriön lakkauttaminen. Näiden toimenpiteiden yhteenlaskettu vaikutus luonnonsuojelulle mitattaisiin teratonneissa. Vihreänä tehtävänä on yrittää pitää muut pois pahanteosta myös jatkossa.

 

Kenttä on avoin, hyvät ihmiset. Kehotan äänestämään sellaista puoluetta ja sellaista ehdokasta, jota oikeasti kannatatte.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän KariJskelinen kuva
Kari Jääskeläinen

RKP nousee hallitukseen, koska kantoivat tässä hallituksessa vastuunsa loppuun asti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Relander spekuloi:

"Itse toivon, että kahden suuremman puolueen rinnalla hallituksessa nähtäisiin myös vihreät, rkp ja ehkä vasemmisto, tosin viimeksimainittu ei taida maistua Sipilälle."

Tuota noin. Sipilän ohella asiaan vaikuttaa keskustan puoluevaltuusto, ja siellä nimenomaan _vihreät_ on se epäsuosittu yhteistyökumppani. Puolet valtuutetuista jättäisi vihreät suosiolla oppositioon.

Vasemmistoliitto herättää vihreisiin verrattuna aika neutraaleja tunteita. Vain 8% keskustan puoluevaltuutetuista jättäisi ehdottomasti vasemmiston oppositioon, ja 13% pitää vasemmistoa peräti mahdollisena hallituskumppanina.

Jouko Silvennoinen

Vaalityötä tehdessä törmäsin Torniossa kaveriin joka oli Hesingin Kalliosta menossa lomalle pohjoiseen tai mistä katsoo, oli jo pohjoisessa.Oli ollu vihervasuri mutta eheytynyt huomattuaan ettei näiden aatemaailma anna leipää ei hänen mielestä voi olla pitkällä tähtäimellä mahdollista ettei luontoa voida myös hyödyntää kaiken toiminnan pyrittämiseen joudutaan käymään kaivannaisteollisuudessa, jopa maailman parannuksessa, sen vuoksi hän vaihtoi puoluetta arvatkaapa mihin.
Mikään suurista puolueista ei ota hallituskumppaniksi yhtään takiaista.

Toimituksen poiminnat