Jukka Relander Järkivihreä

Politiikassa pitää osata olla myös samaa mieltä

 

Politiikan paradoksi on siinä, että vaalien alla ollaan eri mieltä melkein kaikesta, mutta niiden jälkeen vain ne asiat menevät eteenpäin, joista ollaan samaa mieltä. Kun vaalien voittajat kokoontuvat Säätytalolle, pitää löytää yhdistäviä teemoja, joita voidaan edistää. Jos periaatteista ei osata joustaa edes vähän, maailma ei juuri muutu.

 

Puolueiden väillä on aitoja linjaeroja, ja niin pitääkin olla. Mutta koalitiohallitus ei pysty toimimaan jos kaikki vain hirttäytyvät periaatteisiinsa eivätkä osaa sopia, tehdä kompromisseja ja asettaa välillä maan etua omansa edelle. Se on nyt nähty. Viime vaalien Jytky säikytti puolueet poteroihinsa, ja hallituksen päätöksentekokyky on ollut heikko. Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen saivat sentään jotain sovittua, mutta demarit pistivät palkaksi puheenjohtajan vaihtoon. Alexander Stubb ja Antti Rinne eivät sitten ole löytäneetkään yhteistä linjaa edes kokousten kahvitarjoilusta. Melkein kaikki sovitut päätökset on peruttu.

 

Säätytalolla nähty sopimisen vaikeus oli oma syyni siihen, että kieltäydyin Ylen vaalikoneessa antamasta vaalilupauksia. Niiden pitäminen näet johti koko poliittisen koneiston lamaantumiseen kuluneen halltuskauden ajaksi.

 

Näin ei voi jatkua. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa toiseen peräkkäiseen toimintakyvyttömään hallitukseen. Siksi olemme Johanna Sumuvuoren kanssa päättäneet haastaa poliitikkoja eri puolueista olemaan samaa mieltä kanssamme: Ensimmäisenä vuorossa on Matti Vanhanen, jonka kanssa yritämme löytää yhteisen talouspoliittisen linjan, ja Elina Lepomäki, jonka kanssa olen aika monesta asiasta eri mieltä, mutta jonka kaupan keskittymistä kritisoivasta kolumnista todella pidin. Matti ja Elina tulevat keskustelemaan kanssamme Allotriaan Hämeentielle nyt torstaina. Elinan kanssa aloitamme 19.30 ja Matin kanssa tuntia myöhemmin. Tervetuloa mukaan katsomaan onnistummeko.

 

Vaalien alla käytävissä keskusteluissa vain erimielisyys korostuu. Toimittajien suurin huoli liittyy siihen, mistä löytyy teema, joka jakaa poliitikot mahdollisimman jyrkästi. Viime vaalien pääkysymys oli Portugalin talous, ei Suomen. Ei ole yllättävää, että juuri jälkimmäinen on nyt retuperällä.

 

Polittinen debatti on toki parhaimmmillaan silloin, kun poliitikot rohkeasti kannattavat omaa linjaansa ja argumentoivat sen puolesta. Mutta valitettavan usein tämä johtaa vain siihen, että väitellään siitä kenen faktat ovat kohdallaan, kenen eivät. Nytkin on poliittista keskustelua seuraamalla täysin mahdotonta päätellä, että onko taloutemme täysin kuralla vain ihan kohtalaisesas iskussa. Veroasteenkin voi laskea niin monella tavalla, että emme oikeastaan tiedä, onko verotuksemme Pohjois-Korean jälkeen maailman kirein, vai alle EU:n keskitason. Kumpaankin väitteeseen olen törmännyt saman vuorokauden aikana.

 

Toinen tapa käydä keskusteluita on se, että pyrkiii oppimaan uutta ja antaa itselleen luvan innostua toisten ajatuksista. Olen esimeriksi hyvin ilahtuneena seurannut, kuinka poliitikot vasemmalta, keskeltä ja oikealta ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja vieneet Vanhankaupunginkosken padon purkuhanketta eteenpäin.

 

Vaalien jälkeen meidän on osattava innostua niistä asioista, jotka meitä yhdistävät. Haastamme Johanna Sumuvuoren kanssa muut poliitikot innostumaan jo nyt.

 

Tästä linkistä löytyy torstainen keskustelu:

https://www.facebook.com/events/1563764903881534/

 

Ja jos haluat tukea vaalityötäni, se onnistuu tästä:

 

https://lahjoita.vihreat.fi/lahjoita/henkilolle/jukka-relander

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pia Raatila

Poliitikassa tehdään nykypäivänä lähinnä kompromisseja jotka ei palvele loppujen lopuksi ketään. Osasyy siihen miksi hallitus epäonnistui. Toivon tosiaan että pienpuolueet tulevat nyt enemmän esille kun nykyinen hallitus munasi koko homman. Erityisesti odotan piraattien esilletuloa koska he tuovat mukanaan demokratiaa ja läpinäkyvyyttä sekä yksityisyyttä, toisin kuin esim. Räsäinen

http://liljat.fi/2015/03/sisaministeri-rasanen-aja...

Vihreiltä odotan myös tiukkaa otetta luonnonsuojelusta kaikenlaisia Talvivaaroja vastaan sekä panostusta uusiutuvaan energiantuotantoon.

https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...
https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Maahanmuuttoasiat pitäisi jättää sikseen ja auttaa ihmisiä siellä paikan päällä tarjoamalla koulutusta, työkaluja ja muita resursseja. Jos sieltä raahataan osaavia ja muutoksenhaluisia ihmisiä eurooppaan, sieltä ei löydy koskaan ketään joka voisi sitä muutosta ajaa apua tarvitsevassa maassa. Näin ollen maahanmuutolla pahennetaan asioita entisestään eikä se ole kannattavaa kenellekkään.

http://www.liveleak.com/view?i=d42_1373758900
https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Jos vihreät keskittyisivät enemmän Linkolan aikaiseen vihreeän ympäristöpolitiikkaan, he saisivat runsaasti enemmän ääniä. Nyt äänet menevät muualle.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Erinomainen kirjoitus ja rehellistä pohdintaa politiikan todellisesta luonteesta.

Toimituksen poiminnat