Jukka Relander Järkivihreä

Kokoomuksen suurin epäonnistuminen johtamisessa

 

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori julkaisi viikonloppuna tekstin, jossa hän vaatii menoja tulojen tasolle. Perusongelmasta olen hänen kanssaan samaa mieltä: tulomme ovat vuoden 2008 lukemissa, mutta menot ovat nousseet yhä korkemmiksi.

 

Se, mistä en ole samaa mieltä, on ongelman ydin.

 

Vapaavuori olettaa, että Nokian menestys tuotti poikkeuksellisen pullistuman kasvukäyriime. Nyt ollaan takaisin normaalissa tilanteessa: ”Suomi on kuralla”, kuten elinkeinoministeri itse sanoo, ja menot pitää sopeuttaa laskeneisiin tuloihin. Se taas edellyttää leikkauksia. Ilmeisesti Vapaavuoren julkaisematon leikkauslista on todella raju, koska samaan aikaan hän esittää verotuksen keventämistä.

 

On huolestuttavaa, jos kokoomuksessa lähdetään siitä, että muiden maiden talous kasvaa, mutta meidän ei, täältä maailman tappiin. Ja on hyvin huolestuttavaa, että juuri elinkeinoministeri ajattelee näin. Hänen jos kenen pitäisi osata nähdä taloudessa myös kasvun mahdollisuuksia.

 

Kokoomuksen strategia on koko kuluneen vaalikauden ollut se, että varoitellaan talouden huonosta tilasta ja perustellaan sillä julkisen sektorin leikkauksia. Synkistelyn alkaessa vuonna 2011 maan taloustilanne oli aika hyvä, ja velan suhde valtion menoihin EU:n pienimpiä.

 

Sittemmin ”meillä menee huonosti” -puhe alkoi ruokkia itseään. Taloudellinen toiminta perustuu riskien ottamiselle. Se taas vaatii rohkeutta, luottamusta ja uskoa omiin kykyihin. Mutta pääministeripuolueen viesti on jatkuvasti ollut täysin päinvastainen: että ei tästä mitään tule. Ja silloin ei myöskään tule.

 

On sinänsä positiivista että kokoomus myöntää epäonnistuneensa maan johtamisessa, mutta tuon epännistumisen hokeminen on osa ongelmaa, ei osa ratkaisua. Kukaan ei todellakaan uskalla investoida, jos ne, joiden olisi pitänyt johtaa maata, jyrisevät että tuho tulee.

 

Se ei ole mikään luonnonlaki, että meillä menee huonosti. Suuntaa pitää muuttaa.

 

On täysin järjetöntä lapioida rahaa kaivostellosuudelle, jonka näytöt rajoittuvat ympäristökatastrofien aiheuttamiseen, ja on todella tehotonta pumpata rahaa matalatuottoiseen perusteollisuuteen, kun kasvu syntyy aivan muualla. Netin käytössä olemme tippuneet länsimaiden mutasarjaan, eikä tämä tunnu huolettavan hallitusta lainkaan. Ja samaan aikaan, kun puhtaan teknologian alat ovat voimakkaassa kasvussa maailmalla, Suomi investoi venäläiseen ydinvoimaan, jonka kannattavuus on Putinin hyvän tahdon varassa, ellei sähkönhinta äkkiä kaksinkertaistu.

 

Istuva hallitus on kuunnellut Etelärannan työnantajajärjestöjä herkemmällä korvalla kuin yksikään aiemmista. Ongelman ydin on ehkä tässä. Etelärannassa kuuluu näet vanhan talouden ääni, ei uuden, varsinkin sen jälkeen kun Nokia sakkasi. Ja tämä ei ole kärjistävä väittämä, vaan neutraali toteamus: vanha talous on organisoitunut järjestöiksi, uusi, vasta oraalla oleva ja kehittyvä talous ei saa ääntään kuulumaan yhtä hyvin. Siksi Etelärannan kuunteleminen johtaa automaattisesti siihen, että mennään vanhan ehdoilla.

 

Selkeimmin tämä ilmenee ympäristöajattelussa. Vanhan talouden näkökulmasta ympäristö on aina kustannuserä: teollisuus joutuu huolehtimaan jätteistään ja päästöistään ja se maksaa. Teollisuus tarvitsee energiaa ja sitä tuotettaessa on huomioitava ilmasto, vesistöt ja muu luonto ja se maksaa. Uuden talouden näkökulmasta luonnonsuojelu, ympäristöystävällinen energiatuotanto ja puhdas luonto ovat liiketoimintamahdollisuuksia. Niihin pitäisi vain osata tarttua.

 

Se ainakin on varmaa, että mitään positiivista ei tapahdu, jos edes itse emme usko omiin mahdollisuuksiimme. Ei niihin kukaan muukaan silloin usko.

 

Etelärannan ohjauksesta on kerta kaikkiaan luovuttava. Laiskaksi paapottu vanha raha ei ole kyennyt uudistamaan taloutta. Nyt tarvitaan massiivista panostusta kasvualoille. Ihan ensimmïseksi pitää laatia uusi tietoyhteiskuntaohjelma, ja kuroa muiden etumatka umpeen. Kokoomuksesta ei ole sen ohjelman tekijäksi, kun puolueen poliittinen viesti tuntuu rajoittuvan kainoon toiveeseen, että viimeinen lähtijä sammuttakoon valot. Onneksi vaalit ovat pian.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vika on aina muissa minunkin mielestäni.

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

no ei tietenkään ole, he (eduskunnassa) ovat seuranneet Kataisen ja sen hallituksen linjausta. Stubb oli vain Kataisen paon paikkaaja. Hän kuitenkin on alkanut jo yhdistelemään "julkisen sektorin" hajannaisuutta; meillä on liikaa julkisen sektorin työntekijöitä, jotka suorastaan laiskottelevat omassa työssään. ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen kuullut kuinka luodaan paheksuvia katseita jos joku on niissä töissä "yliahkera", kuten olen kuullut. olisi aika heidänkin tahdistaa työnsä yksityisen sektorin mukaan, niin ei tarvitsisi niin paljon viranhaltijoita tekemään töitä! ja lisäämään julkisen sektorin kestävyysvajetta lainoin.

Jouko Vanne

Kaivosteollisuus≠Talvivaara

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Tottakai se on. Mutta en näe 200 miljoonan kaatamista Soklin tiehankkeeseen mieleekkääksi, niillä spekseillä että Norjalaiset saavat rahat, bulgarialaiset kaivosmiehet saavat töitä, ja ympäristöongelmat jäävät tänne.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Etelärannan ohjauksesta on kerta kaikkiaan luovuttava."

Tuosta olen eniten samaa mieltä.

Toinen asia johon haluaisin muutoksen on se, että minkään yksittäisen puolueen ties missä kunnossa olevat puoluekokousedustajat eivät pääsisi missään tilanteessa valitsemaan maalle pääministeriä. Mitä demokratiaa se on, että käytännössä muutama sata yhden puolueen jäsentä valitsee puoluekokouksessa maalle pääministerin? Siinä jos missä se riski johtajakriiseihin syntyy.

Janne Suuronen

Vihreiden strategia taas on se, että kohta on jo parin vuosikymmenen ajan vannottu uuden puhtaan ja ekologisen teknologian tulemista. Työpaikkoja, kasvua hyvinvointia. Milloin peliteollisuus, milloin minkäkin on pitänyt juuri kohta tulla ja pelastaa kaikki. Ei vaan ole tullut eikä näkynyt.

Sitä odotellessa vihreät ovat torpedoineet perinteisen teollisuuden menestymismahdollisuuksia ja kiihdyttäneet siirtymistä luonnon kannalta epätehottomammin toimiviin valtioihin.

Yhtenä palasena tässä on typerät punavihreät suomalaisia itseään nilkkoihin potkivat toimittajat. Monellakin eri tapaa ja monessakin eri rintamassa.

ps. Vihreät ovat olleet hallituksessa Matti Vanhanen II:sta lähtien. Vuodesta 2007 vuoteen 2014. Sinä aikana saitte todella paljon pahaa Suomen elinkeinoelämän kilpailukyvylle. Turha nyt muutaman kuukauden oppositiotaipaleen jälkeen tulla yrittämään valkopesua.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Syytös menee nyt kyllä vähän ohi. Se, että hallitus ei ole toteuttanut vihreiden tavoitteita ei voi olla peruste sille, että väittää tavoitteita tehottomiksi. Syytös on perusteltu vasta sitten, jos tavoitteet totetetaan ja ne eivät toimi.

Janne Suuronen

Niinno, Vihreiden kaksikymmentä vuoden 2011 hallitusneuvottelutavoitteesta 14 toteutui kokonaan, pienempi osa toteutui vain osittain ja vain muutama ei toteutunut ollenkaan. Lukee Vihreiden omilla sivuilla.

Tässä muutama kansalaisten rakastama esimerkki ja jotka osoittavat Vihreiden realismin tajusta Suomen taloudesta:
Laaja vihreän talouden ja työpaikkojen kokonaisuus - ei saatu laajaa kokonaisuutta, mutta jonkin verran suoraa lisärahoitusta ja esimerkiksi ilmastolain kautta vihreää taloutta edistäviä uudistuksia.
Kotimaisten kielten ja vähemmistökulttuurien aseman vahvistaminen - toteutui, hallitusohjelmassa on runsaasti kirjauksia, joilla tavoitetta edistetään.
Ei Vuotosta tai Kollajaa missään muodossa - toteutui.Raiteiden osuuden lisääminen väyläinvestoinneissa - toteutui osittain: raiteiden rahoitusosuus suhteessa tiehankkeisiin kasvoi ja 35 miljoonan euron määrärahan lisäys toteutui, mutta tavoitteesta jäätiin kokonaisrahoituksessa.
Päätös ruuhkamaksujen käyttöönotosta - toteutui osittain. Satelliittipaikannukseen perustuvien tienkäyttömaksujen käyttöönottoa selvitetään. Yksityisyyden suoja turvataan, tietoja ei tultaisi tallentamaan.
Suomi ajamaan EU:n päästötavoitteen nostamista 30 prosenttiin - toteutui osittain, sillä päästövähennystavoitteen kiristämisestä tehdään selvitys, jonka pohjalta asia ratkaistaan.
Ydinvoimaloiden rakennuslupien ehtojen kiristäminen - ei kirjattu suoraan ohjelmaan, mutta EU:n ydinvoimaloiden stressitestien turvallisuusarvioiden pohjalta ehtojen kiristäminen on mahdollista.

Tuo viimeisin muuten on eräs syistä, miksi kalliisti rakennettu Olkiluoto 4 on myöhästymässä näin paljon. Että päästään paukuttelemaan henkseleitä, kuinka ydivoimalat epäonnistuvat. Kun itse ensin satasella työnnetään kapuloita rattaisiin.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #7

Ja tässä loput. Kuinka monta näistä tavoitteista oli tähdätty parantamaan Suomen kilpailukykyä ? Erityisesti vientisektorilla. Ei yksikään.

Opintotuen sitominen indeksiin - toteutuu vuonna 2014
Tasa-arvoinen avioliittolaki - jäi toteutettavaksi eduskunnassa, kun kristilliset saivat neuvotteluissa tahtonsa läpi siitä, että kirjausta ei tule hallitusohjelmaan.
Ilmastolaki – vihreä ympäristöministeri valmistelee esityksen ilmastolaista päästökaupan ulkopuolisille sektoreille asiantuntijoista koostuvan ilmastopaneelin tuella.
Sosiaaliturvan ja työn parempi yhteensovittaminen - ei toteutunut siinä laajuudessa, mitä ajoimme, mutta tavoite kirjattiin kuitenkin ohjelmaan.
Metsiensuojelun edistäminen metsälain uudistuksella - toteutui, metsälain uudistaminen kirjattiin ohjelmaan.
Soidensuojelun edistäminen - toteutui, rahoituksesta jäi vielä neuvoteltavaa.
Kehitysyhteistyörahojen korottaminen 0,7 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä - ei toteutunut. Kehitysyhteistyömäärärahat jäädytetään vuosina 2013 ja 2014 euromääräiselle tasolleen. Silti hallitusohjelmassa sitoudutaan BKT-osuuden säilyttämiseen ja mahdollisesti kasvattamiseen siten, että vuonna 2013 päästöoikeuksien huutokauppatuloja ohjataan kehitysyhteistyöhön. Rahoituksen turvaaminen on yksi keskeisimpiä asioita, joita vihreät edistävät eduskunnassa ja hallituksessa edistävät. Vihreät kehitysyhteistyöministeri on tässä tärkeässä roolissa.
Vanhempainvapaiden pidentäminen kohti 6+6+6-mallia - ei toteutunut, koska rahoituksen löytämiselle ei ollut yhteistä tahtoa, mutta ohjelman kirjaukset ovat pieni askel oikeaan suuntaan.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Hyviä tavoitteita. Olin itse mukana muotoilemassa!

Janne Suuronen

Äläpäs luistele. Kommenttissasi numero 6 väitit, etteivät vihreiden tavoitteet ole toteutuneet. Vihreiden itsensä mukaan kuitenkin melkein kaikki tavoitteet toteutuivat. Ja Suomen talous on melko lailla kuralla.

Vihreiden tavoitteet kertovat, että olette aikalailla pihalla reaalimaailmasta. Tavoitteissanne ei paljon Suomen taloudelle uhrattu ajatus ja se vähäkin toimii perinteistä talouttamme vastaan. Vain yhdessä kohdassa haahuilette uuden ekologisen talouden perää ja mitä samaa virtta olette laulaneet juo vuosikymmeniä.

Kritiikissäsi Kokoomusta kohtaan on paljon perää, mutta Vihreät itse eivät ole ainakaan yhtään parempia. Päinvastoin. Ajetaan perinteisen teollisuuden rippeetkin pois ja toivotaan kädet ristissä, josko nyt viimeinkin tulisi uusi talous.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Vaikka teollisuus on rumien karvaisten miesten hommaa, voisi siihen suhtautua vähän pragmaattisemmin. On täysin todellisuudesta vieraantunutta olettaa, että nykyteollisuus olisi vielä pitkään aikaan taakse jäänyttä elämää (jotenkin tähän suuntaan jossain Vihreiden kannanotossa ilmaistiin).

Itse ajattelen päinvastoin: on suorastaan petos muulle maailmalle, ettemme hyödynnä maaperämme mineraaleja ja metsiä maailman hyväksi.

Kaikki tuotteiden tekniset ratkaisut eivät ole juuri nyt ympäristön kannalta moitteettomia, mutta jokin kehitysaskel voi muuttaa kaiken. Esimerkiksi päästöjen hiilidioksidia kyetään jo neutraloimaan myytäviksi metalleiksi. Aikoinaan, Kekkosen aikaan, toisen teollisuuden jätteestä saatiin toisen teollisuuden myyntituote, titaanidioksidi (tuottavat sitä Porissa).

Metsäteollisuus nousee ja metallikin vähintään pysyy. Nykyajan ongelmiin yritykset kehittävät kokoajan ratkaisuja, osaa niistä sanotaan cleantechiksi. Mahtoikohan olla Aalto-yliopisto, jossa on kehitteillä aiempaa selvästi parempi sähkön varastointimenetelmä, mikä osaltaan auttaisi vaikkapa tuulivoimaloita. Teollisuutta seuraavana sanoisin niin, että yllättävän paljon Suomessa kehitetään kaikenlaisia teknisiä ratkaisuja, joista niin ikään yllättävän moni vaikuttaa jopa maailman mitassa merkittäviltä. Se, mitä ministerimme märisevät tai fantsuttelevat, tuskin vaikuttaa merkittävästi ihmisten työn arkeen, missä he painiskelevat sen arjen lainalaisuuksien kanssa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Siitä olen samaa mieltä, että Kokoomus on epäonnistunut johtamisessa.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Pois minusta se, että olisin ajamassa perinteistä teollisuutta maastamme. Mutta en pidä siihen satsaamista kovin tuottavana, kun samalla rahalla saisi kasvualoilla aikaan paljon enemmän.

Reaalimaailma ei enää ole se, jossa tuotetaan kasvua keittämällä sellua. Perusteollisuus tuo vientituloja ja ylläpitää työllisyyttä. Hyvä niin. Mutta kasvu pitää hakea kuromalla muiden länsimaiden etumatka kiinni palveluissa, cleantechissä ja digitalisoitumisessa.

Janne Suuronen
Kari Ahveninen

Juuri sitä sinä ja muut vihreät ovat olleet tekemässä. Kenties siellä kirjastojen maailmassa (jonka minä ja monet muut veronmaksajat ilolla maksamme, se on kannatettavaa!) ei tuo maailman todellisuus ihan selkeästi näy.

Enpä nyt muista milloin luin vihreiden tavoitteiden olevan mm. siinä että tulevaisuudessa suomalaiset ansaitsevat tulonsa sillä että he palvelevat toisiaan. Kysymys kuuluukin että mistä siihen tulee se raha jolla se maksetaan, oikeastaan se raha millä se leipä ostetaan jonka voimalla tuo palvelu voidaan tuottaa?

Jukka. Älä ole tyhmä. Se sellunkeitto maksoi sinunkin koulutuksestasi osan. Ei se että joku tuotti palveluja joita kukaan ei tarvitse, ei cleantechissä jota kukaan ei osta, eikä digitalisoituminen ole vielä tuottanut leipää edes digitaalisessa muodossa.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Sen verra uskon markkinatalouteen, että edellytän teollisuuden pärjäävän omillaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen samaa mieltä. Teollisuuden ja yritysten olisi pärjättävä ilman valtion tukiaisia. Maatalouden perheyritykset tarvitsevat tukea pärjätäkseen, mutta nykyiset tehdasmaiset suuret maatalousyritykset eivät. Ei myöskään puutarha-busisness kukkineen ja multasäkkeineen.

Tuulisähkö saa aivan liian paljon valtion tukea, suuryrityksetkin saavat valtion tukiaisia yllin kyllin. Seuraava hallitus aikoo luultavasti tukea biotaloutta miljoonilla ja taas miljoonilla suomalaisten verorahoilla.

Itse uskon että hyvät keksinnöt syntyvät niukkuuden aikana. Jos helppoa rahaa syydetään yrityksiin lopputtomasti, loppuu kehittäminen lyhyeen.

Julkinen sektorikin keksii varmasti laadukkaita ja nykyistä edullisempia palvelumuotoja kun rahantulo tarpeeksi pienenee. Niin kauan kun rahaa on käytettävissä aina vain enemmän, ei päättäjien tarvitse miettiä riittävästi paveluiden järkeistämistä.

Saattaa olla että Suomen on romahduttava täysin, jotta minkäänlaista kehitystä tapahtuisi. Ruotsissa tukiaiset eivät kuulu keinovalikoimiin niin useasti kuin Suomessa, ehkäpä Ruotsi juuri sen takia päärjääkin meitä paremmin?

Markku Laaksonen

"Olen samaa mieltä. Teollisuuden ja yritysten olisi pärjättävä ilman valtion tukiaisia. Maatalouden perheyritykset tarvitsevat tukea pärjätäkseen, mutta nykyiset tehdasmaiset suuret maatalousyritykset eivät. Ei myöskään puutarha-busisness kukkineen ja multasäkkeineen".

Samaa mieltä. kaikki yritystuet pois.

Tuet on hoidettava yritysverotuksella, joka tukee haluttua kehitystä eri aloilla, sujuvasti ilman massiivista virkakoneistoa. Pallo on yrityksillä, jotka taistelevat menestyksestään kyvyillään.
Perheviljelmätkin ovat yrityksiä, niiden on toimittava tuottavasti samoin ehdoin kuin alan muidenkin yritysten, myös isojen ja puutarhayritysten.

Kari Ahveninen

No niin se yleensä meneekin. Mutta mites sitten kun vihreät lyövät kapuloita rattaisiin, niin että teollisuus tukehtuu noihin "vihreisiin arvoihin"? Olisiko aihetta hiukan hellittää?

Menkää vinkumaan Kiinaan, siellä sitä olisi työmaata teillekin, enemmän kuin täällä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kepu-ministerit (Lehtomäki-Pekkarinen) tekivät hartiavoimin työtä Talvivaaran kaivostoiminnan puolesta Vanhasen (kesk) hallituksessa. Vapaavuori joutuu nyt hoitamaan seuraukset.

Petteri Hiienkoski

Niin. Olen vähän samoilla linjoilla, mutten kokoomukselle tuskin koko "kunnia" johdottomuudesta.

En tiedä, mistä ohjeet otettu, mutta ainakin valtiontalouden sopeutusta tehty jo miljardikaupalla. Mutta velkaantuminen on jatkunut.

Vientisektoria on ilmeisesti vaivannut visiottomuus ja uudistumiskyvyn puute. Taitaa olla se tavallinen tarina, ettei olla investoitu tuotekehitykseen ja tarjonnan monipuolistamiseen silloin, kun siihen on ollut hyvät mahdollisuudet.

Nyt vaikuttaa tosiaan siltä, että 2010-luvun haasteistiin tarjoillaan viime vuosituhannen lääkkeitä ilman devalvaatiomahdollisuutta.

Olisiko vihreilläkin peiliin katsomisen paikka siinä, mitä politiikassa on priorisoitu vuosikausia? Vaikutusmahdollisuuksia on kuitenkin ollut. Tosin eipä tässä nyt syyllisiä kaivata, mutta taloustilanteen syyt ja dynamiikka tulisi tiedostaa.

Pelkäänpä, että mennään taas vaikeamman kautta, mutta eivät ne vientisektorin perushaasteet kanssa mihinkään katoa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Kun tosiasia on, että julkiset menot ovat jo usean kymmenen vuoden ajan kasvaneet nopeammin kuin tulot, eli bkt, ja bkt:kin on vuosi vuodelta optimistisia ennusteitaan pienempi, niin turha minusta on kirjoittaa pitkä puheenvuoro moittimaan henkilöä, joka tämän sanoo suoraan.

Tulee mieleen 20 vuoden takainen lama. Silloin kokoomuksen Iiro Viinanen otti haukkumiset niskaansa, kun ei suostunut esittelemään menolisäyksiä budjettiin, ellei samalla osoitettu vastaavia säästöjä tai tulonlisäyksiä.

Minun mielestäni hyvin menee -hyssyttely on vaarallisempaa kuin tosiasioiden julkisanominen.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Ei pidä paikkaansa että menot olisivat ylittäneet tulot jo vuosikymmeniä. Velan osuus BKT:sta laskei reippaasti koko 2000-luvun alun, aina finanssikriisiin saakka.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne

Jospa sitten täsmennän: Julkisten menojen kasvun keskiarvo on pitkällä aikavälillä ollut nopeampaa kuin bkt:n kasvun keskiarvo.

Siis menot ovat ylittäneet tulot jo vuosikymmeniä, vaikka velkaa onkin välillä lyhennetty.

Velan osuudella bkt:stä taas ei ole mitään tekemistä julkisten menojen kasvunopeuden kanssa.

Kokoomusta mollatessa on hyvä myös muistaa, miten 2000-luvun alun huimalle bkt:n kasvulle kävi: Vanhanen ja Heinäluoma panivat siitä valtaosan menolisäyksiin eikä velkojen lyhennyksiin. Se virhe kaatui Kataisen syliin Vanhasen II hallitukdessa.

Markku Laaksonen

Aivan muutaman vuoden ajan. Mutta Iiro Viinasen vaadetta vastaavista tuloista olisi tullut noudattaa, joka on unohdettu jo n. 10 vuotta kestäneessä toivotaan-odotuksessa.

Käyttäjän PerttiRinne kuva
Pertti Rinne Vastaus kommenttiin #31

Iiro Viinasen vaateilla oli vesittäjiä kaikista suunnista: ay-pomot vastustivat ihan kaikkea, kun hallitus oli"porvarillinen", kokoomus oli tuuliakolla, kun Sasi yritti kampittaa Viinasta, Kanerva puukotti selkään, puoli eduskuntaryhmää ja Salolainen vaativat veronalennuksia, kepun eduskuntaryhmä koetti vetää välistä etuja omiin siltarumpuihinsa, Esko Aho johti puoluettaan pikemmin kuin hallitusta eli koko pakka oli sekaisin.

Viinanen taisi lopultakin saada parhaan tuen rkp:stä sekä Sailakselta ja Lipposelta, kun demaritkin olivat väsyneet kepun pekkarointiin ja etenkin Väyrysen peliin.

Mitä vuoden 2008 jälkeiseen aikaan tulee, niin eurooppalaisen taantuman kestoa ei pahinkaan pessimisti osannut uskottavasti perudtellen ennustaa. Jälkiviisas on helppo olla; etenkin sen suhteen, että Kataisen olisi hallitusneuvotteluista ulosmarssittuaan pitänut myös pysyä ulkona, eli mahdollisimman kaukana demareista.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ei siinä mitään, kokoomus on pihalla. Mutta vihreät ne vasta maallemme vahingoksi ovatkin. Pitäisi eristää vallankäytöstä tykkänään.

Mutta mitä tulee itse kirjoituksen aiheeseen, blogistilla on varmaan esittää ratkaisu kuinka hoitaa julkisen sektorin hillitsemätön kulujen nousu vs. yksityissektorin kantokyky sekä lukuisten miljardien nettovelkaantuminen.

Vastaukseksi ei käy vihreiden ratkaisu, eli lapsilisistä leikkaaminen ja saman rahan työntäminen tuulivoimaan.

ulf fallenius

Relander yhtään vakavasti otettavaa ehdotusta sinulla ei ollut miten ihan oikeasta saadaan Suomi nousuun. Heitit syytöksiä kohti ainutta ministeriä joka on jotain saanut aikaiseksi Suomen talouden eteen joka oli telakkateollisuuden saattaminen hyviin käsiin.Jos ei ole näyttöä mistään niin ei kannatta mollatta sellaisia jolla on näyttöä että osaa oikeasti tehdä jotain,sanoisin että aika halpamaista käytöstä ja Suomen talous on kuralla ja loppua ei näy kuraantumisessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vihreä liitto on ollut päättämässä Suomen asioista korkeimmalla mahdollisella tasolla Lipposen 1. hallituksessa, Lipposen 2. hallituksessa, Vanhasen 2. hallituksessa, Kiviniemen hallituksessa, Kataisen hallituksessa ja Stubbin hallituksessa.

Ja tässä sitä nyt ollaan.

Käyttäjän jukkarelander kuva
Jukka Relander

Ja ajattelet että juuri vihreät ovat johtaneet maata?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tietääkseni Suomi ei ole nukkehallitus-kulissein varustettu diktatuuri.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vihreiden perusongelma on se sama, joka vaivaa muitakin puolueita: Suomen puolueilla ei enää ole ohjelmia. On vain periaatteita. Siksi voi aina kertoa mitä "oikeastaan" pitäsi tehdä, ja sitten tehdä, mitä käsketään. Lopuksi voi aina sitten syyttää muita,"kun oli pakko" "muuten emme olisi päässeet vaikuttamaan" jne, ja kertoa mitä "oikeastaan" olisi pitänyt tehdä.

Pekka Harju-Autti

Kiitos Jukka, erittäin hyvä kirjoitus.

Jari Heikkinen

Suomen ongelma voi olla siinäkin ettei kukaan enää välitä tästä maasta. Kaikki mitä on myytävissä myydään, otetaan rahat ja lähdetään. On sekin yrittämistä. Ensin pitää menestyä että pääsisi pois. Oma kokemus yrittämisestä liittyy ukkini maanviljelykseen. Ja muiden pienyrittäjien kuolinkamppailuun. Ukkini viljeli maata. Hän oli siis yrittäjä taivaan armoilla mutta kai myös"vihreä" kun toimitti maailmaan kaikkea vihreää. En uskoisi että hän kiinnostuisi kokoomuksen tai muidenkaan menestystarinoista. Täähän on maa, meidän oma maa. Sitä puolustetaan jos tarve vaatii. Ainoa järjen ääni tulee pellolta. Se kun pysyy eikä kukaan vie sitä pois. Ellei itse lähdetä pois sen luota.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Hei,

Vihreät ovat periaatteellisesti oikealla tiellä. Perusongelma nyky-yhteiskunnissa kuitenkin on se, että rakenteet ja ajatusmallit alkavat olla auttamattomasti vanhentuneita. Vanhat toimiviksi koetut periaatteet toistuvat nyt kolmansissa maissa, joissa kehitys on ollut muutoksessa nykyiseen suuntaan. Kuitenkin mm. talouden kasvu on sielläkin hiipumassa.

Terveen kehityksen kasvu, sen reaalinen perusta nyt ja tulevaisuudessa on työn uudelleen arvottaminen ja yhteiskuntarakenteiden modernisointi. Tämän kasvun ei tulisi perustua yksisilmäisiin näkemyksiin ja toinen toisiamme moittivaan mentaliteettiin.

Lainatakseni lyhyesti Pekka Himasen tulevaisuusraporttia, "meillä on henkinen kestävyysvaje". Tämän allekirjoitan vilpittömästi. En ota hänen raporttiinsa kuitenkaan sen enempää kantaa, mutta uusia yhteiskuntarakenteita ja työn uudelleen arvottamisia tarvitaan kipeästi nykyisten rinnalle. Rinnalle siksi, että niitä voidaan verrata nykyisiin malleihin ja saada siitä arvokasta informaatiota.

Valtioelimien tulisi perustua todelliseen asiantuntijuuteen. Poliittiset meriitit eivät enää riitä. Päättävissä elimissä tulisi vaikuttaa moniosaajia, joilla on pitkällinen kokemus ja alalle soveltuva korkea koulutus päätöksenteon helpottamiseksi.

Yksinkertaistettuna ja perusperiaatteeltaan uudet yhteiskuntamallit ja työn uudelleen arvottaminen voisivat perustua inhimilliseen perustoimeentuloon mutta niin, että yhteiskuntaa viedään eteenpäin älyllisin ponnistuksin. Palkkiona on inhimillisen perustoimeentulon kasvattaminen. Mallin tulisi perustua ensisijaisesti sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin ja kokonaan uudenlaisiin sopimuskäytäntöihin.

Tämä lyhennetty visio saattaa vaikuttaa utopialta, mutta uudet yhteiskuntarakenteet ja työn uudelleen arvottaminen, sekä kokonaan uudenlainen sopimuskäytäntö yleisen hyvivoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi, on kaiken sivistyksen perusta.

Toimituksen poiminnat