Jukka Relander Järkivihreä

Se ei ole vielä laki

Eduskunta asettui perjantaina tasa-arvoisen avioliittolain puolelle äänin 105-92. Ännestyksen päätyttyä katsoin eduskuntarakennuksen aulan ikkunoista alas kansalaistorille, jossa tuhannet ja tuhannet ihmiset juhlivat sitä, että homot tunnustettiin yhdenvertaisiksi meidän muiden kanssa.

 

Olisin halunnut olla torilla jakamassa tuota tunnetta, mutta olin matkalla Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kokoukseen, jonka oli määrä alkaa neljä minuuttia äänestyksen jälkeen. Matkalla alakerran kokoustiloihin ehdin halata Oras Tynkkystä, ja kiittää Tuomo Puumalaa ja Mikko Alataloa rohkeudesta äänestää omatuntonsa mukaan.

Voin kertoa että tunnelma kokouksessa oli iloinen.
 

Mutta se ei ole vielä laki.

 

Lakialoitteen tie laiksi on pitkä. Ensin aloitteesta käydään lähetekeskustelu, jonka jälkeen esitys lähetetään valiokuntaan, joka ottaa esitykseen kantaa. Sitten aloite palaa suureen saliin. Tämä vaihe on nyt takana.

 

Tässä tapauksessa lakivaliokunta asettui vastustamaan aloitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi äänin 9-8. Eduskunnassa äänestettiin eilen lakivaliokunnan lausunnosta ja Ei-napin painaminen merkitsi lakivaliokunnan kannan kumoamista, eli kannanottoa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Siksi ne 105 äänestivät ei.

 

Seuraava pysäkki on lainsäätämisjärjestyksen mukaan suuri valiokunta, joka käy läpi lakiesitykseen tehdyt muutokset ja lausuu niiden tarpeellisuudesta. Suuri valiokunta on tässä tapauksessa varmahko nakki, sillä lain kannattajien enemmistö on siellä suurempi kuin salissa.

 

Kyse on ensimmäisestä seulan läpäisseestä kansalaisaloitteesta, jonka tekninen laatu on oikeusministeriön mukaan riittävä. Laki voidaan siis säätää, mutta voi olla että aloiteeseen pitää tehdä teknisiä korjauksia, ja sen vaikutuksia muuhun lainsäädäntöön pitää arvioida. Avioliitto mainitaan lakikirjassa aika monessa kohtaa. Muita lakeja pitää harmonisoida, jotta ne eivät ole ristiriidassa uuden lain kanssa. Tämä ei välttämättä hidasta lain säätämistä, mutta voimaantuloa se lykkää.

 

Tasa-arvoinen avioliittolaki ehtii takaisin eduskunnan isoon saliin varsin pian, mutta itse prosessi jatkuu vielä pitkään. Jos kyse olisi hallituksen tekemästä lakiestyksestä, se raukeaisi vaaleihin, mutta kansalaisaloite jatkaa onneksi elämäänsä myös seuraavilla valtiopäivillä.

 

Tähän perustuu Päivi Räsäsen toivo siitä, että vastustajat saisivat kumottua lakialoitteen vaalien jälkeen. Jos hallituksen runkona on kesk-pers-krist, jotain mahdollisuuksia heillä onkin. Siksi tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee vaalikysymys, halusimme sitä tai emme. Itse uskon, että uusissa vaaleissa tulee uusia nuoria kansanedustajia, jotka ajavat tasa-arvoa ja tasapuolisia oikeuksia vielä edeltäjiään innokkaammmin.

 

Kyllä me tämän vielä voitamme, mutta se vaatii työtä. Ensimmäisiä homohäitä vietetään näillä näkymin 2017.

 

Omasta puolestani haluan kiittää lakialoitteen tekijöitä ja Tahdon 2013 aktiiveja, Ida Bergmania, Milla Halmetta, Senni Moilasta ja Robert Sundmania, sekä kansalaissloitteita tukemaan perustetun Avoimen ministeriön Joonas Pekkasta. Te teitte historiaa. Ilman laajaa kampanjaa epävarmat eivät olisi kääntyneet.

 

Hallitusneuvotteluissa tasa-arvoinen avioliittolaki putosi hallituksen ohjelmasta, kun Kokoomus halusi kristilliset mukaan tasapainottamaan hallitusta. En kuitenkaan hauku kokoomusta tässä yhteydessä, vaan kiitän. Jo Säätytalolla oli selvää, että asiaa tullaan edistämään tällä hallituskaudella muulla tavoin kuin halituksen aloitteena. Lasse Männistö oli tässä erityisen aktiivinen. Kiitos, Lasse. Vaikka se ensimmäinen kierros karahtikin.

 

Demareista Antti Rinne teki valtavan työn asettuessaan rohkeasti aloitteen kannalle ja paimentaessaan joukkonsa mukaan. Demareilla on jatkuva huoli siitä, että perälauta vuotaa Soinille. Antti kuitenkin valitsi tien, jonka koki oikeaksi. Kiitos siitä.

 

Haluan kiittää keskustan kuutta rohkeaa, heistä erityisesti Keski-Pohjanmaata edustavaa Tuomo Puumalaa, sekä Perussuomalaisten Arja Juvosta, jotka valitsivat toisin kuin puoleensa. Ilman teitä aloite olisi kaatunut. Kiitos.

Vihreät ja Vasemmistoliitto olivat itsestäänselvästi aloitteen takana. Haluan kuitenkin nostaa esiin Jani Toivolan, Oras Tynkkysen ja Silvia Modigin, jotka argumentoivat niin kärsivällisesti ja hyvin, että monien aiheen ääreellä empineiden oli helpompaa vaihtaa puolta. Kiitos teille.

 

Tästä tulee vielä laki.

Lisähuomio: Tein tekstiin kaksi korjausta: ensimmäinen arvioni lakialoitteen teknisestä laadusta oli liian varovainen. Lisäsin tiedon, että oikeusministeriö piti sen tasoa riittävänä. Lisäksi korjasin liitostani Lasse Männistölle. Alkuperäisestä versiosta sai käsityksen, että Lasse olisi ollut mukana tekemässä kansalaisaloitetta, vaikka hänen roolinsa liittyi yritykseen saada laki läpi kansanedustajan aloitteena. Sille ei kuitenkaan löytynyt riittävää kannatusta, vaikka hallitusneuvotteluissa toisin epävirallisesti sovittiinkin. Lisäksi lisäsin kiitoksiin kehut tahdon 2013 kampanjasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat