Avioliittolaista

Eduskunta päättää tulevana perjantaina siitä, saavatko kaikki ihmiset mennä naimisiin. Toivottavasti se päättää niin, että kaikki saavat.

 

Avioliittolaki on tärkeä tasa-arvokysymys. Ihminen ei valitse sitä, syntyykö hän heteroksi tai homoksi, sen enempää kuin hän valitsee, syntyykö mieheksi tai naiseksi, tai joksikin muuksi, jonka määrittelemiseen arkikielemme on vaillinainen. Mutta me voimme päättää, että tunnustamme kaikkien ihmisten oikeudet elää täysipainoisesti, ja oman perustavimman olemuksensa mukaisesti.

 

Homoystäväni sanoin: ”Lainmuutoksella me sanomme vahvan viestin tuhansille ihmisille, että sä oot ihan okei semmoisena kun sä olet. Se, että on ihan okei, on joillekin koko elämä.”

 

Sallimalla samat oikeudet myös homoille tunnustamme, että homot ja heterot ovat yhtä arvokkaita.

 

Olen ollut kahden miehen häissä. Liitto oli vanhan lain mukainen, mutta paikkalle tullut sateenkaaristolaan pukeutunut pappi siunasi. Tunnelma oli muuten samanlainen kuin heterohäissä, mutta intensiivisempi.

 

Häissä kokoonnumme yhteen tunnustamaan, että kaksi ihmistä jakavat elämänsä ja tulevat oman yhteisönsä osaksi pariskuntana. Homohäissä tunnustimme lisäksi, että nämä kaksi homoa ovat tasavertainen ja täysivaltainen osa yhteisöämme homoina. Puheet pitäneille sulhasten isille tämä ei ollut helppoa, mutta he selvisivät hommasta.

 

Tilaisuudessa ei solmittu oikeaa avioliittoa, jossa puolisot perisivät toisensa ja voisivat yhdistää veronpalautuksensa. Mutta siellä pidettiin häät. Homot saivat kokea olevansa melkein yhtä hyviä kuin muut.

 

Olisi tärkeää että he saisivat kokea olevansa varauksetta yhtä hyviä. Siihen tarvitaan tasa-arvoinen avioliittolaki.

 

Laki ei olisi katastrofi myöskään lapsille. Itse olen saanut tuntea vain toisen biologisista vanhemmistani. Uskon silti, että lähtökohtani ovat olleet suhteellisen hyvät. Ne olisivat varmasti olleet vielä paremmat, jos vanhempia olisi ollut alusta alkaen kaksi. Ihan sukupuoleen katsomatta.

 

Lapsi ei tarvitse ympärilleen heteroita, vaan rakkautta ja tukea.

 

Yhteiskunta ei muutenkaan karsi vampien joukosta niitä, joita se ei katso vanhemmuuteen sopiviksi. Biologisesti saa lisääntyä ihan kuka hyvänsä, vaikka elättäisi itsensä ryöstöillä tai käyttäisi kovia aineita. Kunhan on hetero.

 

Eräs toinen homoystäväni totesi äskettäin, että jokainen homoparin saama lapsi on toivottu. Sekin antaa aika hyvän lähtökohdan vanhemmuuteen. Itse haluan vahvistaa niiden ihmisten mahdollisuuksia hankkia lapsia, jotka niitä lapsia todella haluavat.

 

Konservatiiveja voin lohduttaa sillä, että avioliiton mahdollisuuden aukeaminen myös samaa sukupuolta oleville ei vie yhteiskuntaa anarkiaan, vaan päinvastoin, tuo uusia ihmisiä sovinnaisen ja perinteisen parisuhdekäsitteen piiriin. Entinen arkkipiispa John Wickström sanoi tämän aika suoraan puoltaessaan homojen avio-oikeutta: hän haluaa, että kirkko voi antaa tukensa kaikille parisuhteille ja voimistaa niitä.

 

Yli puolet papeista haluaisi vihkiä myös homoja. Enemmistö kansasta haluaa antaa siihen mahdollisuuden. Toivottavasti enemmistö eduskunnasta ymmärtää tämän. Antakaa tasavertainen mahdollisuus myös homoille.

jukkarelander
Vihreät Helsinki

Jukka Relander on Helsinkiläinen viestintäalan ammattilainen, Euroopan kirjastoseurojen liiton puheenjohtaja ja Helsingin yleisen kirkkovaltuuston jäsen.
Relander harrastaa perhokalastusta, kalastuksen filosofiaa, musiikkia, lukemista ja kävelyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu