Jukka Relander Järkivihreä

Mitä yhteistä on lohipolitiikalla ja Nokialla?

 

Paljonkin. Kummassakin on yritetty sulkea silmät todellisuudelta, ja perustaa päätökset siihen, miten asioiden toivottaisiin olevan.

 

Nokia toivoo, että ihmiset janoavat edelleen teknologiaa: yhä tehokkaampia myllyjä, yhä tarkempia näyttöjä ja yhä parempia kameroita. Ilmeisesti Keilaniemen jengille ei ole tullut mieleen piipahtaa Appstoressa katsomassa miltä nykyaika näyttää.

 

Sama koskee myös yhtiön viestintää, joka on edelleen suunnattu sijoittajille, eikä kuluttajille, ikäänkuin tärkeimmät ostopäätökset tehtäisiin pörssisalaiessa. Nyt vaan OIS pois päältä ja kaduille katsomaan.

 

Myös lohipolitiikka leimahtaa 1980-luvun kabineteille, joissa äijät hakkaavat toisiaan selkään kun Asiat On jo Sovittu, ja lopuksi mietitään miten homma myydään tyhmille ihmisille.

 

Hallitus linjasi tänään Suomen kannaksi, että ensi vuonnan Itämerestä saa pyytää 109.000 lohta, eli tasan kaksi kertaa ja rapiat päälle sen, mitä tutkijat suosittelevat. Päätös on järjetön, lyhytnäköinen ja vastuuton - joskin sellaisenaan toki linjassa aiempien hallitusten päätösten kanssa. Jos tutkijat suosittelevat määrää X, hallituksen kanta on aina 2X. Näin lohikannat taantuvat jatkuvasti. Todettakoon nyt se, että eriävän mielipiteensä hallituksen euroryhmän kantaan jättivät Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja Erkki Tuomioja. Propsit heille.

 

Päätös lohikiintiöistä on oireellinen, jos asetelmaa katsotaan vähän kauempaa. Tutkijoiden suositusten tuplaamista perusteltiin elinkeinopolitiikalla: näin turvataan joitakin kymmeniä työpaikkoja.

 

Näinhän se juna kulkee. Eli muutaman kymmenen luonnon kannalta haitallisen työpaikan turvaamiseksi ollaan valmiita vaarantamaan koko Itämeren lohikanta, ja sen lisäksi tuhoamaan edellytykset orastavalta kalastusmatkailuelinkeinolta, joka huonoista olosuhteista huolimatta työllistää jo nyt enemmän kuin ammattikalastus.

 

Tämä on juuri sitä Nokialandian menneisyyteen tarkertumista.

 

Olosuhteita pitäisi silittää myötäkarvaan. Ihmisten maku, tarpeet ja toiveet eivät muutu vaikka Keilaniemessä kuinka toivottaisiin. Luonnon kantokyky ei parane, vaikka Maa- ja metsätalousministeriössä laitettaisiin verhot jokaiseen ikkunaan ja vedettäisiin lankapuhelinten töpselit irti seinistä.

 

Ihmeellisintä on, että päätöksiä tehdään täysin vastoin taloudellisia realiteetteja. Varovaisen arvion mukaan joesta pyydetty lohi on kansantaloudellisilta vaikutuksiltaan 20 kertaa arvokkaampi kuin merestä pyydetty. Tämä raha ei kuitenkaan kelpaa, koska ne lohet on pyydetty mereltä aina ennenkin, tai jotain.

 

Tulee jotenkin mieleen nokialainen tapa kuitata Applen uusi puhelin californialaisen hedelmäyhtiön hassutuksena. Eihän ihmiset tollasia osta, kun ei ole edes selkeitä näppäimiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän RistoAsikainen kuva
Risto Asikainen

On se uskomatonta miten päättäjät voivat vuodesta toiseen olla kuuntelematta enemmistön kanttaa. Tuo jokilohen 20x suurempia arvokin on pahasti alakanttiin, kun muualla sille lasketaan 400-500x suurempi arvo, puhumattakaan maakuntien työllistymis- asuttamisen vaikutuksista. Eikä tuokaan arvio riitä, koska kyseessä on pitkälti Euroopan suurimmasta lohijoesta, 550km lohijokea ja suurimmiksi kasvavista lohista ja keskipainoltaan suurimmista lohista. Ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen ennustajaukko, että tajuaa matkailullisen merkityksen, kun lohi päästetään jokeen vapaasti nousemaan.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Samaa mieltä Ismon kanssa. (kommentti 1.)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ihan kuin Suomesta puuttuisi sellainen mahtitaho, joka saisi asian menemään päättäjien kaaliin. En edes ymmärrä, että matematiikan taidot voivat olla niin huonot Pisa-menestyksen kärkimaan eduskunnassa. Miksei Kekkonen korjannut tätä aikanaan...

Ehdotan, että Suomen yltäkylläiset alkavat ostaa ammattikalastajia pois mereltä. Paremmat tehot semmosessa kuin JPääkkösen ryhmän myllykirjeessä.

Matti Jalagin

Kaunista ja syvää mietettä.

Mutta en muista Sinun aiemmin noin sanoneen. Miksi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt on mediaseksikästä olla lohi.

Matti Jalagin

Nyt olisi aika kuunnella hartaudella jotain sellaista, jolla on tausta.

https://www.youtube.com/watch?v=arKxCiTZoyQ&featur...

Matti Jalagin

Alamme olla tilanteessa, jossa hyvätkin ihmiset joutuvat sisintään huolella tutkailemaan eikä jälki ole sangen somaa kauniista puhumattakaan.

Jorma Kassinen

Lukemalla Steve Jobsin elämänkerran ja ostamalla iPhonen Relander on pätevöitynyt yrityselämän asiantuntija.

Hän on valmis antamaan myös neuvoja korvausta vastaan niille jotka joutuvat toimimaan hänen oman suojatyöpaikkapiirinsä ulkopuolella oikeassa maailmassa.

Nytkin hän odottelee tilaamaansa iPhone 5:sta huomaamatta että parhaat puhelimet tekee Samsung ja että Lumia on aivan yhtä hyvä puhelin kuin iPhone mutta 30% halvemmalla.

Applelle käy aivan kuten aina ennenkin.
Alamäki on jo alkanut ja messias on mullissa.

Eliitti ja Virheät ova tuhotyönsä tehneet.
Nyt täytyy vain katsoa osaako suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kuolla arvokkaasti.

Yksi täysin sydämetön ja egoistinen hipsteri muuli oli vain hetkellinen häiriö.

Maailma ei ole ompusta muuttunut miksikään.
Pavunlaskenta jatkaa voittokulkuaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Lumia on halpa kun eivät muuten mene kaupaksi. Ominaisuuksissa ei ole hurraamista:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/11...

Jorma Kassinen

Seuraava lumia on parempi kuin iPhone5.

Lumia menee juuri sinne minne pitääkin yrityspuhelimeksi.

Samsung tekee parhaat puhelimet.
Microsofti tekee comebackin taas kerran ja apple taantuu.
Normaali kehitys palaa kun muuli on kuollut.

Eikä tuota ole minusta edes vaikea havaita.

Älkää nyt kaikki täyttäkö insinöörien paikkoja Himasilla ja Relandereilla.
Ei mikään ole muuttunut.

Täyttäkää ne paikat mainosmiehillä, teollisilla muotoilijoilla ja markkinastrategeilla.
Niillä se Jobsinkin imago luotiin.

Ei nyt ole alkanut mikään uusi suuri paskanjauhannan kukoistuskausi jonka aikana uusia tuotteita ja innovaatioita kasvaa Himasen ja Relanderin halitoosista kuin itsestään.

Ihan samanlaisella työllä ne tuotteet ja palvelut kehitetään edelleenkin.
Ja samanlaisella johtamisella (tai applea paremmalla johtamisella).
Markkinoinnissa meillä on aina ollut parantamisen varaa ja se voidaan matkia Ruotsista.

Hommiin vaan ja lainaa pankista, raha on nyt lähes ilmaista.

Ne on eri miehet jotka niitä ruumiita tekee ja jotka niitä pesee.

Ei näillä Kalevalalaisilla itkijämiehillä mitään näkemystä ole, kunhan itkevät taustapeilin edessä menetettyjä mahdollisuuksia.

Relander ei ole koskaan tehnyt mitään eikä tule koskaan tekemäänkään.
Hän on vain menneiden tuntojen tulkki, kalevalalainen julkisilla varoilla palkattu itkijämies.

Efloppendaari teki hyvän työn, ehkä oli vuoden pari myöhässä, mutta urhoollinen yritys ainakin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Itse asiassa suomalaisessa lohipolitiikassa on alkanut jo uusi aamunkoitto. Viimeisen hallituksen menneisyyteen takertunut päätös lohikiintiöistä herätti hallituksessa jo niin vahvaa erimielisyyttä, että Arhinmäki, Tuomioja ja Niinistö jättivät eriävän kannan. Villeä kokoomusministeri Koskisen ääliömäisyys näytti sapettavan kokonaisen blogin verran. http://www.vihreat.fi/blogit/ville-niinisto/lohien...

Eduskunnasta Maa- ja metsätalousministeriö on saanut melko selkeää ohjeistusta, jota Keskustan rekrytoima virkamieskunta ei näköjään vieläkään kuuntele. Mutta kyllä MMM vielä siitä ruotuun asettuu. Etelä-Suomen Ely-keskus näyttää jo omilla tuoreilla päätöksillään ymmärtäneen meritaimenen äärimmäisen uhanalaisuuden. Muutama änkyröivä MMM.n virkamies alkaa olla lohipolitiikan suhteen ajettuna sen verran nurkkaan, että siellä alkaa olla ahdasta.

Täytyy vielä nyanssina muistuttaa, että nuo Suomen kiintiössä pyydettäväksi ja myytäväksi tarkoitet lohet ovat edelleen niin tukevasti dioksiinin myrkyttämiä, ettei niitä pitäisi edes syödä. Nyt olisi aiheellista pyytää mahdollisimman vähän lohta mereltä ja joesta. Kannan pitää antaa vahvistua ja puhdistua. Vahvistuminen toki edellyttää, ettei silakkaa ylikalasteta nykyiseen malliin. Lisääntyvä lohikin tarvitsee ruokaa.

Lohelle pahinta kuviteltavissa olevaa myrkkyä on äänestää Keskustaa tai Perussuomalaisia. Keskustalla on vuosikymmenien näytöt ja Perussuomalaisilla ek-ohjelmaansa kirjattu vahva tahto tuhota lohikannat suosimalla ammattikalastusta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jukka Relanderin kannattaisi vähän lukaista tätä hyvin tehtyä artikkelia, joka keskittyy MeeGon syntymiseen ja mistä johtuvat ne epäonnistumiset.

Nykyiset nettilehdet ovat revitelleet perusteettomasti uutisia ja lyöneet ihmisten päähän vääränlaisen kuvan Nokian ongelmista.

http://taskumuro.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina

Markku Nieminen

Niin lohisopassa on kyse siitä että ruåtsalaiset haluavat pyytää, ja pyytävätkin, balttien kanssa KAIKKI Itämeren lohet. Toki virheet de melonen on kovastikin tämän kannalla kokoomuksien ja kommarien kanssa, lyödäänhän tässäkin edes pikkulinkkari suomihölömön mahaan.

Nokiasta sen verran että kunhan keilaniemi on saattohoidettu tulee näille iniseville kommareille kylmä. Ei harmita yhtään.

ulf fallenius

En näe mitään yhteistä Nokialla tai lohipäätösellä. Koska Nokiaa ei voi enään pelastaa mutta lohet olisi pelastettavissa yhdellä järkevällä päätöksellä.Kait se on sitten taimilohta ruokapöydässä kun luonnon lohet loppuu,aika vastuuton hallitus meillä päätöksissään niin kuin yleensä aina.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Se on tuo Puola joka tyhjentää itämeren. Niillä ei tunnu olevan mitään kiintiöitä ja Puolan merialueella on itämeren suurimmat lohien syönnösalueet. Siellä pyydetään melkein kaikkiin kutujokiin nousevia lohia valikoimatta.

Nykyisellään kiintiöt määritellään eri valtioiden kesken saalishistorian mukaisesti. Lähtökohtana on vuosikymmeniä sitten määritellyt kiintiötasot, jolloin suurin osa Itämeren lohesta sai lähtönsä istukkaista. Nykyään suurin osa on Tornionjoenlohta.

Lohikiintiöiden perusteita pitäisi muuttaa noudattamaan kutuvaltioperiaatetta.

Tämä siirtäisi sekä oikeuden että vastuun lohesta pääosin Suomelle ja Ruotsille, joiden joista suurin osa Itämeren lohista saa alkunsa.

Saimaan järvilohikannoilla on taas toisenlainen ongelma. Järvilohilla ei ole enää luontaista kutualuetta jonne nousta kutemaan. Tähänkin tulisi saada muutos. http://www.adressit.com/saimaanlohi

Pekka Järvinen

Ensimmäistä kertaa täytyy näin julkisesti myöntää, että vihreät ovat oikeassa. Propsit siitä ja papukaijamerkki päälle. Vielä kun muistettaisiin, että ne muutama kymmenen ammattikalastajaa nauttivat valtion tukea lohen tuhotoimissaan, niin päästäisiin kunnolla asiaan.

Käyttäjän PekkaKurtti kuva
Pekka Kurtti

Tämän hallituksen lohipolitiikka on järjetöntä. On surullista seurata, kun näkee että ministeri Koskinen ei selvästikään ole tehtäviensä tasalla. Lyhytnäköisella muutaman rannikkokalastajan etujen ajamisella tuhotaan lopullisesti Itämeren lohi.

Toimituksen poiminnat